(NaturalNews) Не би трябвало да е изненада, че голяма част от хората много често прибягват до диети за отслабване и въпреки това затлъстяването в Западния свят продължава да се покачва отвъд всички предишни рекорди.

Нови изследвания относно неврологичните последици от консумацията на джънк храна (от английски – храна без хранителна стойност, вредна) все повече потвърждават, че яденето на сладки храни и храни с високо съдържание на мазнини имат точно същите ефекти както наркотици, като хероин, с предсказуемо подобни резултати.

Проучванията при животни са потвърдили, че яденето на нездравословна храна предизвиква освобождаване на химикали на удоволствие в мозъка и че редовната консумация, всъщност, причинява тези центрове на удоволствие да станат нечувствителни. Това кара хората да ядат по-големи и по-големи количества нездравословна храна, за да получат същото удоволствие, по същия метод, който е характерен за злоупотреба с вещества.

Учените дори са наблюдавали животни, пристрастени към вредни храни, които предпочитат да гладуват в продължение на седмици, но да не ядат здравословна храна.

Резултатите показват, че хората, които се опитват да се откажат от консумацията на нездравословни храни, всъщност трябва да насочат усилията си към отказване от пристрастяване, което не е само въпрос на воля. Взимането на сериозно силата на пристрастяване към нездравословна храна може, в дългосрочен план, да ви помогне по-лесно да се оттървете от вредния навик.

Източник: www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Нездравословната храна може да бъде толкова пристрастяваща, колкото хероинът”

Напиши коментар

Добави обява

×
×