Неща, които трябва да знаете за цветовите вариации при зеленчуците

Добавянето на разнообразие от цветове към ястията е от полза за вас по толкова много причини, не само защото изглежда добре. Всеки цвят на дъгата може да се намери при зеленчуците и плодовете, и всеки един от тези цветове представлява различен антиоксидант, различен витамин или минерал, от който тялото се нуждае, за да функционира правилно. Добавете тези цветни зеленчуци към вашата маса, за да се насладите на ползите за здравето през цялата година.

1) Цветни домати: Ние всички знаем, че доматите се предлагат в няколко разновидности, форми, размери и цветове. Тези прекрасни домати, които ще намерите на пазара на земеделските производители не могат да изглеждат перфектни (те идват в забавни форми, размери и цветове), но предлагат тонове ползи за здравето. Ако е възможно да намерите жълти, оранжеви или розови домати следващия път, когато пазарувате, би било чудесно. Или пък може да си сготвите пържени зелени домати по бабина рецепта.

2) Оранжев и лилав карфиол: Има редица хибридни карфиоли днес. Това не са ГМО, а само нови видове карфиол. Лилавото е кръстоска с лилаво зеле, и оранжевото има бета-каротин точно като моркови, тиква и сладки картофи.

Карфиолът обикновено има същия вкус, но можете да получите множество различни хранителни вещества, когато опитате тези по-пъстри сортове.

3) Бели аспержи: Белите аспержи са същите на вид като “нормално” зелените аспержи и имат подобни хранителни вещества, но малко по-малко антиоксиданти, отколкото зелените. Това е така, заради начина, по който са отгледани. Те се отглеждат по начин, който да блокира цялата слънчева светлина, така че аспержите никога не получават шанс да позеленеят. Това означава, че имат малко по-дебела кожа и малко по-горчив вкус.

4) Чушки: Цветните чушки винаги са забавен начин да вдъхнете живот на всяко ястие. Те добавят вкус и цвят. Различните цветове на чушките идват от различни времена реколта. Зелените чушки получават цвета си, защото са събрани преди да са узрели. Ако се оставят да узреят, те се превръщат в жълти или червени. Това придава и различни вкусове на чушките. С узряването си чушките увеличават съдържанието си на захар и тъй като цветовете се променят, антиоксидантните нива също се променят.

5) Лилави и сини картофи: Изглежда, че лилавите и сини картофи са нов хит на пазара. Тези картофи са богати на каротиноиди и флавоноиди, които са известни с това, че ни помагат да намалим риска от рак. Тези по-цветни картофи също са с високо съдържание на лутеин, който е полезен за здравето на очите.

Така че добавянето на цвят може не само да оживи вечерята, но и да подобри вашето здраве!

 

Автор: Alex Jordon

Източник: http://blogs.naturalnews.com/things-know-vegetable-color-variations/Вашият коментар