нигела-сатива-семена

Нигела Сатива, добавка в храната, използвана от древността, е ефективна при лечението и предотвратяването на рак, според преглед, публикуван в списание Journal of Ayurveda and Integrative Medicine.

Това е ежегодно цъфтящо растение, което е местно за Южна и Югозападна Азия, но се среща често и в Северна Африка, Близкия изток и Южна Европа.

Хранителната добавка е известна с различни наименования: нигела, черно семе, черен кимион, римски кориандър и цвят на индийско орехче и е използван в различни традиционни медицински системи (например Аюрведа, Сидха, Уани, и ислямски). В тези системи е известно, че екстрактите от това растение подпомагат превенцията и лечението на различни инфекциозни и неинфекциозни заболявания.

Изследователи от Американския университет в Шариа, в Обединените арабски емирства направили преглед на проучванията, които изследват противораковите свойства на Нигела. При провеждането на прегледа екипът изтъква молекулярните и клетъчни механизми, които се намесват в антипролиферативните, проапоптотични и антиоксидантни ефекти на копър. Освен това те изследват и последните открития, които установяват ефективния терапевтичен потенциал на екстракти от растението, което показва потенциал за потискане на туморно иницииране и прогресия.

Според изследователите противораковите свойства на Нигела са основно свързани с неговата способност да осигурява силни антипролиферативни, проапоптотични, антиоксидантни, антимутагенни и антиметастатични роли. В допълнение, защитните му ефекти срещу растежа и напредъка на тумора се приписват на способността му да спира възпалението и да осигурява имунно-стимулиращи ефекти.

В допълнение, потенциалът на Нигела за ограничаване образуването на тумори и рак се дължи на усилването на естествената убийствена цитотоксична активност срещу раковите клетки и регулирането на сигнализиращите пътища, които включват индуцируемата азотна оксидна синтаза (iNOS) пътека, р53 и каспази.

Освен това, резултатите от in vitro и in vivo експерименти показват, че екстрактите от черна семка могат потенциално да бъдат използвани за разработване на ефективни противоракови терапевтични средства по отношение  контролиране на различни стадии на туморен растеж и лечение на много видове рак. Прегледът обаче също така предполага, че са необходими повече проучвания, за да се разберат по-добре молекулните и клетъчни механизми, които са в основата на противораковите му свойства.

„Бъдещи проучвания трябва да се съсредоточат върху установяването на пряка връзка между докладваните противоракови ефекти на екстрактите от Нигела и профилактиката / лечението на рака в предклинични и клинични условия“, пишат изследователите в доклада.

В заключение, експерименталните проучвания, проведени през последните 20 години, показват, че екстрактите от черна семка могат да се използват като ефективни средства за контролиране на туморно иницииране, растеж и метастази при лечение на рак.

Ползи за здравето от Нигела Сатива

Нигела Сатива е наричана „kalonji“ в Индия, където се използва главно за добавяне на вкус към къри, зеленчуци и самоса. Малките черни семена на растението са с много здравословни предимства, тъй като са пълни с витамини, аминокиселини, сапонин, сурови влакнини, протеини и мастни киселини като линолеинови и олеинови киселини, летливи масла, алкалоиди, желязо, натрий, калий, калций. Някои от ползите за здравето, които предлага kalonji, включват:

  • Здраве на кожата – смесването на цветно масло от черна семка с лимонов сок може да помогне за лечение на кожни проблеми като акне. Добавянето на половин чаена лъжичка масло в чаша лимонов сок и прилагането върху лицето, ще премахне и неравностите.
  • Контрол на диабета – добавянето на половин чаена лъжичка масло в чаша черен чай всяка сутрин може да помогне при диабет.
  • Астма – съчетаването на семената на нигела с топла вода и след това изпиване на сместа в продължение на най-малко 45 дни ще помогне за облекчаване на затруднения в дишането, като астма, както при възрастни, така и при деца.

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×