Витамин С е един от тези витамини, за които изглежда всички знаят. На всеки, който, например, е на път да хване грип или настинка или вече е болен се препоръчва да „приема много витамин C“, поради положителния ефект, който той оказва върху имунната система. А добрата новина е, че има много начини да получите витамин C естествено – това е чрез диетата. Витамин С се съдържа в цяла гама от плодове и зеленчуци, включително цитрусови плодове, ягоди, папая, чушки, зеле, броколи и домати. И което е още по-добре, от изследванията се установява, че витамин С има много повече ползи, отколкото просто като стимулатор на имунна система.

Какво е безопасната доза?

Тъй като много американци, за съжаление, нямат достатъчно плодове и зеленчуци в диетата си, за да приемат в достатъчни количества от този витамин, се препоръчва на средностатистическия възрастен да приема между 250 и 500 мг на ден в две отделни дози, сутрин и вечер. Някои хора, които имат настинка или грип, обаче, е добре да приемат  по-голяма доза витамин C, за да се предотврати инфекция. В този случай се препоръчва да се приема около 2,000 mg на ден. При по-високи дози в сравнение с тази, може да се получи диария..

Неочаквани ползи на витамин C

Въпреки това, относно безопасните дози споменати по-горе, медицинските изследвания констатират, че редовният прием на витамин С може не само да предпази от инфекции, но също може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на някои форми на рак! Смята се, че това се дължи на двете му антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Изглежда също така, че достатъчно витамин С може да помогне за предотвратяване на инсулти. Инсултите продължават да бъдат основен проблем в Америка: те са четвъртата водеща причина за смърт и близо 800 000 американци всяка година страдат от това, а около 15 000 умират от него! С други думи, това е сериозен медицински проблем, а витамин С се появява, за да подпомогне лечението. В едно проучване, например, учените са изследвали група от здрави индивиди и група в същата възрастова група, които имат анамнеза за инсулт.

Установено е, че в сравнение със здравите индивиди, тези с анамнеза за инсулт имат значително намалели нива на витамин C. Водещият изследовател смята, че това може да доведе до по-честото използване на витамин С за предотвратяването на инсулти. Той е също толкова полезен и поради способността му за понижаване на кръвното налягане.

Така че не забравяйте да приемате витамин C! Набавяйте си го чрез диета, с много пресни плодове и зеленчуци, но също така примайте и добавки, за да се уверите, че нивата му в организма са адекватни. Той не само ще помогне да предотврати настинки и грип, но той може да намали риска от ракови заболявания и инсулт.

 

Автор: Meghan Telpner

Източник: http://blogs.naturalnews.com/newly-discovered-health-benefits-vitamin-c/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *