(NaturalNews)

Въпреки че е важно да се яде широка гама от плодове и зеленчуци, за да се спомогне за поддържане на цялостното здраве, скорошно проучване е установило, че консумацията на домати е особено подходяща за хора, които желаят да намалят риска от рак на простатата.

Изследването, ръководено от учени в Университета на Бристол, разделят мъже на възраст от 50-69 години в две групи; едната група, хора, които са били диагностицирани с рак на простатата, а другата, хората без рак. За участниците са били предвидени диети, насочени към компоненти за предотвратяване на рака, като калций, селен и ликопен и в крайна сметка е установено, че най-полезни от трите са били доматите и доматен сок, който е с високо съдържание на антиоксиданта ликопен. Всъщност, изследователите отбелязват, че 10 порции домати седмично намаляват риска от рак на простатата с 18 процента.

Ванеса Ер, която е ръководител на изследването, казва: „Нашите резултати показват, че доматите могат да бъдат важни в превенцията на рака на простатата.“

Доматите – суперзвезда на здравословните храни

Констатациите подсилват други твърдения, изтъкващи ползите от домати, които варират от подпомагане на сърдечно-съдовата система до подобряване на здравето на костите и дори намаляване на неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер.

Според уеб сайта World’s Healthiest Foods ликопенът в доматите е голям фактор зад тези положителни здравни резултати. Сайтът посочва също така, че фитонутриент в доматите, наречен алфа-томатин, е свързан със смъртта на ракови клетки на простатата – дори и тези, които са изцяло формирани.

Доматите, особено когато се ядат заедно с броколи, са посочени като основна суперхрана за борба с рака, наред с други избори за борба рак, като зелен чай и куркумин (намиращ се в куркумата).

Ракът на простатата, който обикновено се проявява при по-възрастни мъже, се очаква да доведе до почти 30 000 смъртни случая в САЩ през 2014 г. и 233 000 нови случая за същата година.

Препоръчват се скрининги на простатата и в случай на откритие на рак, обичайно се предлагат лечения като химиотерапия. Все пак, има някои случаи, в които хора отбягват такива процедури в полза на сурова хранителна диета и други промени в начина на живот, както е случаят с един човек на име Джошуа Стрейър, който излекувал своя Етап 3 рак на простатата и дебелото черво по такъв начин.


Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *