орална-полиомиелитна-ваксина-дете-полио

Само седмица след като Световната здравна организация обяви, че продължителната им кампания за ваксинация срещу полиомиелит в Африка е успешна, се оказа, че тяхната перорална ваксина всъщност е предизвикала поредното ново огнище на болестта там.

Новото огнище се наблюдава в Судан, където две деца бяха парализирани малко след ваксинацията срещу полиомиелит. Рискът от ваксинален полиомиелит не е изненада, но виждането на тези случаи толкова скоро след обявяването, че дивия полиомиелит е изкоренен на континента, се счита за голям провал.

Няма лекарство срещу полиомиелит, което може да доведе до необратима парализа и дори може да бъде фатално, когато засяга мускулите, участващи в дишането. Обикновено засяга деца на възраст под 5 години.

Проблемът е, че оралната полиомиелитна ваксина, използвана в Африка, е достъпна версия, която използва отслабена версия на вируса. Този тип се използва широко в страните от третия свят, тъй като е толкова лесен за администриране и няма нужда от стерилни спринцовки. Инжектираната ваксина, използвана в много западни страни, от друга страна, използва инактивиран вирус и не представлява този особен риск, въпреки че е свързана с други негативни ваксинални ефекти.

Когато децата получават оралната полиомиелитна ваксина, отслабеният вирус ще се репликира в червата им, което насърчава организма им да произвежда антитела към него. За съжаление телата им след това го отделят и оттам той може да си проправи път в циркулацията. В райони с лоши санитарни условия, вирусът може не само да оцелее, но да процъфтява и да циркулира в продължение на няколко месеца, мутирайки до точката, в която представлява същия риск от парализа като дивия полиомиелит, който се стремят да предотвратят. Той също така се разпространява много лесно, както дивия полиомиелит, което го прави изключително опасен.

В момента повече от дузина африкански държави се справят с огнища на полиомиелит, причинени от ваксината, включително Камерун, Нигерия, Замбия, Ангола и Конго. Понастоящем Световната здравна организация предупреди, че има голям риск тя да се разпространи по-нататък и до Централна Африка, предвид мащабните движения на населението в региона.

Те също така са открили вируса в 11 допълнителни случая на полиомиелит, получен от ваксина в Судан, както и проби от околната среда. Тъй като обаче има много повече случаи, за които не се съобщава, е разумно да се очаква проблемът да е много по-разпространен. Известно е, че болестта е силно инфекциозна и се разпространява бързо през замърсена вода.

СЗО се хвали, че Африка е свободна от дивия полиомиелит, дори когато ваксините й разпространяват друг вид полиомиелит

На 25 август Световната здравна организация обяви, че Африка официално е свободна от дивия полиовирус, оставяйки само две страни, които все още имат ендемичен полиомиелит, Пакистан и Афганистан. Напоследък и двете страни наблюдават скок на случаите, като Пакистан регистрира случаи в райони, които преди това са били обявени за свободни от болестта.

Регионът е сертифициран като свободен от дивия полиомиелит след три години без официални случаи; последният случай на див полиомиелит в Африка е регистриран в североизточна Нигерия преди четири години. В един момент полиомиелитът парализира 75 000 деца годишно в целия африкански континент.

Това е вторият път, когато вирусът е напълно унищожен в Африка, след като едра шарка е била елиминирана преди 40 години. Експертите обаче заявиха, че пълното наблюдение в цяла Африка е невъзможно и че не могат да бъдат изключени разпръснати случаи на див полиомиелит, които тепърва ще бъдат открити.

За съжаление истории като тези напомнят колко сериозни могат да бъдат последиците от масовите кампании за ваксинация и е особено тревожно, че децата в бедните страни са обект на ваксини, които биха могли да причинят заболяване или ц.

Автор: Каси Б.

Източник: www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *