(NaturalNews)

Наскоро публикувано изследване, включено в списанието на Американското Химическо Общество (ACS) Наука за Околната Среда & Технология доказва, че излагането на природата пряко подобрява психическото здраве.

На близо 80 процента от населението на света, пребиваващо в градски райони, изследователят Матю П. Уайт посочва психическото благосъстояние, като основен проблем за общественото здраве, вписвайки „депресивното разстройство като водеща причина за инвалидност в страни със средни до високи доходи.“

Изследването, което е проведено във Великобритания, сравнява психичното здраве на 100 души, които са се преместили от градските пейзажи към по-зелени и по-естествени среди и други, които се преместват в обратна посока. Данните показват, че по време на трите години, през които се е записвало психичното им здраве, тези които са се преместили в настройки с по-висока експозиция към природата, са счетени за по-щастливи като цяло.

Изследователите заключават, че „преместването към по-зелени градски зони е свързано с продължително подобряване на психичното здраве, което предполага, че политиките в областта на околната среда за увеличаване на градските зелени площи могат да имат продължителни ползи за общественото здраве.“

Природата ви кара да се чувствате живи

Предишни изследвания са показали, че излагането на прекрасен пейзаж, директно увеличава чувствата за жизненост на човек, които впоследствие генерират повече енергия и дори помагат да се развива по-устойчива имунна система.

Водещият автор и професор по психология в Университета на Рочестър, Ричард Райън, подчертава, „Природата е гориво за душата. Често, когато се чувстваме изтощени, ние се протягаме за чаша кафе, но изследвания показват, че по-добър начин да се зареждаме е да се свързваме с природата.“

Не само, че прякото излагане на природата увеличава щастието, но простото представяне, че сме на открито или припомняне на предишни екскурзии на открито е било доказано, че увеличава нивата на серотонин, като по този начин повишава настроението, намалява изтощението и подобрява общото здравословно състояние.

В отделно проучване, проведено от Университета на Рочестър, изследователи изпитват последиците от природата върху 537 студенти в реални и въображаеми ситуации.

Единият експеримент включва ученици, които вървят 15 минути пеша през коридори на закрито или навън по пътека с дървета по протежение на река. Вторият експеримент се състои от ученици, изследващи фотографски сцени на сгради или пейзажи, докато третият експеримент иска от студентите да си представят различни сценарии, включително на открито и закрито, активни и неактивни и с други или самостоятелно.

Последната част на експеримента записва настроението и енергийните нива на учениците, които след това са били документирани чрез записки в дневник. Данните показват, че хората, които прекарват времето си на открито или просто си се представят в природата имали по-високи нива на енергия и увеличени чувства на щастие. Изследователите отбелязват, че само 20 минути навън на ден значително увеличават нивата на енергия и подобряват настроението.

В допълнение, според изследването, присъствието на природата, като стайни растения, има независимо тонизиращо действие, като това на открито. С други думи, простото прекарване на време на открито е било витализиращо, поради наличието на природата.

Един психолог в Университета на Хамбург, Германия, Райън Нета Вайнщайн, твърди, че експозицията на открито не само увеличава щастието, но също така влияе на чертите на характера. Проучванията показват, че тези, които са изложени на по-зелени пейзажи, стават по-щедри и имат по-грижовно отношение от тези, които са постоянно заобиколени от градския живот.

Вайнщайн казва: „Природата е нещо, в рамките на което процъфтяваме, така че отделянето на по-голяма част от живота ни в нея е от решаващо значение, особено когато живеем и работим в застроени среди“.

Учените смятат, че поради вродената ни връзка с живите същества, от изключителна важност е да се включат природните елементи в нашите градски пейзажи.

Виртуална реалност, заменяща прекрасните пейзажи на открито

Едно скорошно проучване, публикувано от Съвета Вижън, показва, че 70 процента от възрастните изпитват „цифрово напрежение в очите“, което произтича от твърде много време, прекарано, вторачени в телевизори, таблети, преносими компютри и клетъчни телефони.

Тъй като реакцията на мигане се подтиска, докато се взираме в дигиталните екрани, окото става сухо, тъй като се отказва естественото му смазване. Ефектите включват замъглено виждане, умора, напрежение във врата и рамената  и дори макулна дегенерация и катаракта.

Технологията постоянно заменя естествената ни среда, като „цифровото напрежение в очите“ е просто най-новото отрицателно въздействие върху човешкото здраве.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Julie Wilson

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×