(NaturalNews)

Това е широко известна „суперхрана“, за която кохорта от публикувани научни изследвания показват, че притежава невероятни лечебни сили. Но противораковите ефекти на Моринда Цитрифолия, по-популярна като „нони“, са сред най-ясно изразените ползи, след като проучване от 2008 г. от Южна Каролина установило, че ферментирал сок от нони стимулира естествената имунна система на организма да отхвърля образуването и разпространението на туморни клетки.

Изследователи от Онкологичния изследователски институт в Медицински център Грийнвил болнична система Университет в Клемсън открили това след тестване на ефектите от ферментирал нони екзудат (fNE) при плъхове – fNE, в случай, че не знаете, това е изсушено нони в цялата си форма, което съдържа сок, маса и семената на плода. Като част от изследването се е давало fNE на здрави плъхове, както и плъхове, на които им липсват някои кръвни и имунни клетки.

Откритията, публикувани в рецензирано медицинско списание Онкологични Доклади, от проучването са наистина поразителни. При здравите плъхове с нормално функциониращи лимфоцити и здрава клетъчна функция на клетки естествени убийци (NK), интраперитонеално инжектиране на fNE ефективно индуцира пълно отхвърляне на тумора чрез стимулиране на действие на гранулоцити и NK клетки в периферната кръв, перитонеума и далака на плъховете. Дори и при плъхове, които нямат функциониращи лимфоцити, се наблюдава частично отхвърляне на тумора.

Авторите пишат в тяхното заключение: „Тези данни показват, че fNE изглежда може да стимулира вродената и адаптивна имунна система да отхвърля туморните клетки“. „NK клетките реагират бързо и изглежда са сред главните играчи на вродената имунна система, докато адаптивната имунна система реагира по-късно със запазена памет.“

Многобройни, финансирани от американското правителството, проучвания потвърждават противораковите свойства на нони

Националният Център за допълнителна и алтернативна медицина (NCCAM) също признава противораковите ползи на нони. Ето защо това поделение на Националния институт по здравеопазване (NIH) понастоящем финансира изследвания за плода. Според официалния уебсайт на агенцията, в момента NCCAM работят с лабораторно изследване за ефектите на нони върху ракови клетки в простатата, докато Националният институт за рака (NCI) финансира предварително проучване за нони за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.

„В лабораторни изследвания плодът нони е показал антиоксидантни, имуностимулиращи и борещи се с тумори свойства“, казва NCCAM. „Тези резултати показват, че нони може да изисква по-нататъшно проучване за заболявания, като рак и сърдечно-съдови заболявания.“

Резултатите от фаза I на клинично изпитване, в което е давано нони на пациенти с напреднал рак, също са обещаващи. Публикувано през 2009 г. в Списанието за хранителни добавки, резултатите от този процес показали, че приемането на най-много 12 грама екстракт нони дневно може да помогне на пациенти с напреднал рак не само като подобрява цялостното им качество на живот, но и потенциално да обърне състоянието. NCCAM все още предстои да публикува резултатите от проучванията от фаза II, включващи нони.

Проучване от 2006 г., представено на IV-та Международна конференция за ароматни и медицински растения от френските отвъдморски региони също наблюдава противоракови ефекти при мишки, на които е давано нони. Особено по отношение на туморни метастази, нони е установено, че не само блокира растежа на туморните клетки, но и предотвратява прикрепването им към тъканите в тялото.

Нони също е показало, че помага за облекчаване на стреса и тревожността, контролира кръвното налягане; бори се с вредни и хронични възпаления, повишава енергийните нива; регулира кръвната захар; бори се с диабет; контролира кръвните серумни нива на холестерола, засилва имунитета.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *