(NaturalNews)

Здравите черва са знак за цялостното здраве и благополучие. Науката е установила, че определено има връзка между мозъка и червата, поради това червата правилно се наричат „втория мозък“.

Изрази като „пеперуди в стомаха ми“ и „свива ме корема“, всъщност казват повече от това, което виждаме на повърхността. Дали коремът ни е на възел при изказване на реч или ни липсва кураж да предприем нещо, фактът остава: ние мислим и чувстваме с червата си толкова, колкото и с нашите мозъци. Следователно, не е ли логично, че силни и здрави черва ще създадат здраво тяло и здрав ум?

Изследвания показват, че чревната микрофлора, лигавицата на червата, е много повече от просто „добри“ или „лоши“ бактерии, както и че най-важната им функция е да регулират имунната реакция на организма, особено, когато се сблъскваме със стрес. Това е двупосочна улица: Психология и психо-социални фактори влияят върху физиологичното функциониране на червата, и здравословни силни черва могат да ни помогнат да останем психически ловки и здрави.

Скорошно изследване в областта на Храненето в Клиничната Практика показва, че микроорганизмите или чревната флора, живеещи в червата на човека образуват мрежа от природни контроли, които регулират настроението, апетита, телесното тегло, усвояването на хранителните вещества, стреса и имунния отговор. Не е изненада тогава, че човешкият храносмилателен тракт е дом на 70 процента от имунната система. Казано по-просто, ежедневната ни храна може да помогне или да навреди на нашето дух-тяло здраве.

Друг пример, който доказва мозъчно-чревната връзка е, че когато мислим за храна апетитът ни се стимулира. По същия начин, изтощени черва могат да предизвикат стрес и психическа депресия. Почти всеки контролиращ мозъка химикал се образува в червата, включително хормони и невротрансмитери като серотонин, допамин, глутамат, гама-аминомаслена киселина (GABA) и норадреналин. Червата са дом на 100 милиона неврони – повече от това, което има гръбначния мозък. Също така съдържат 24 по-малки мозъчни протеина, главни клетки регулиращи имунната функция, един от вградените опиати на организма, както и бензодиазепин. Напоследък имаше още едно допълнение към нервната система: червата, известни също като ентерична нервна система. Разположена в обвивките на тъканта, намираща се в лигавицата на хранопровода, стомаха, тънките черва и дебелото черво. Известно е, че има важна функция в регулирането на емоциите. Не е ли очевидно защо симптомите от двата мозъка често са източник на объркване?

Как чревната флора подпомага храносмилането и храни, помагащи за изграждането й

В клетките в храносмилателната система на човека липсват някои от ензимите, необходими за разграждането на някои видове храни. Добрите бактерии в червата обаче имат нужното за разграждане на тези видове храни. Тази микрофлора също така прави витамин В комплекс и по този начин подпомага усвояването на липиди, калций, желязо и магнезий.

Актът на подхранване на червата, за да се поддържат годни, може да се направи с пробиотици и ферментирали храни. Пресните листни зеленчуци, плодове и фибри, пълнозърнести храни, леща, чесън, зелен чай и мисо са само някои от примерите за храни.

Така че следващия път, когато се чудите какво да сготвите за вечеря, помислете и за милионите микроскопични организми, за които червата ви са дом.

Източник: http://www.naturalnews.com/041177_healthy_gut_immune_system_digestive_health.html#ixzz2Z2PseiLd

Автор: Nanditha

 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×