(NaturalNews) Напитките с кафе са голям бизнес в целия свят, който генерира милиарди приходи годишно. Противоречията относно кафето, свързани със съобщения за токсичност, произтичащи от опасните методи на отглеждане и процес на печене, продължават да тормозят почитателите на тази напитка. Наред с това стоят и пристрастяващите свойства на кофеина, както и това, че увеличава киселинността в организма. Въпреки всичко това има изследвания, които показват, че кафето намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, депресия, мозъчен инсулт, диабет тип 2, болестта на Алцхаймер, астма, рак на черния дроб, на дебелото черво, на бъбреците и на простатата. Кафето съдържа обилна доза от полезни антиоксиданти. За щастие, не трябва да премахнем кафето напълно от живота си. В умерени количества златната среда може да бъде уцелена, ако се обърне внимание на вида на кафето, практиките в отглеждането и печенето му и техниките за варене.

Обикновено или студено сварено?

Една нова тенденция връхлита с пълна сила, а именно варене на кафе със студена вода. В статията на Ню-Йорк Таимс „Студено Кафе и чай“, разликата между горещо и студено варене е обяснена: „Тъй като водата се движи в частиците на кафето или чая, тя разтваря и извлича много различни вещества. Ако водата е гореща, тя извлича по-бързо и напълно. Докато извлича, горещата вода поощрява химически реакции, които трансформират някои от добитите вещества в други и заличава някои ароматни вещества от течността. Студената вода, пък, извлича по-бавно и селективно, произвежда прост екстракт и не променя първоначалните вкусови вещества. При студеното варене, резултатът е по-мек вкус с по-малко киселина. Хора, които е трябвало да откажат кафето поради рефлукс и други храносмилателни оплаквания вече са в състояние да се насладят на напитката отново. Кофеинът се намалява с около една трета.

Значението на типа, условията на отглеждане и печенeто

Въпреки, че студено свареното кафе е по-малко киселинно и с по-ниско съдържание на кофеин, остават и други опасения относно кафето – по-специално, химикали, използвани при отглеждането му и образуването на акриламиди в процеса на печене. При обичайните практики на отглеждане, растенията на кафето се напръскват със смес от вредни химикали, включително циперметрин, диазинон, ендосулфан и метил паратион. Изключително токсични при поглъщане, тези вещества дори застрашават здравето на работниците в плантациите и дивата природа. Изборът на органично отглеждано кафе е единственият начин да се избегнат отровите.

Друг kанцерогенен токсин е акриламид, вещество, образуващо се при загряване на някои храни. Видът на кафето има съществено въздействие върху нивата на акриламид. Според списание Royal Society of Chemistry, Рита Алвес от университета в Порто в Португалия установява, че специфични видове кафе имат по-ниски нива на акриламиди: „Нивата на акриламид в сорта Робуста например, са почти два пъти по-високи отколкото в сорта Арабика.“

Екипът на Алвес признава, че е „Почти невъзможно да се намали нивото на акриламид в кафето ,без да се развали неговото качество.“ Те препоръчват пиенето на късо еспресо, тъй като то става по-бързо и химикалът има по-малка възможност да се прехвърли в напитката.

Автор: Carolanne Wright

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *