(NaturalNews) Няма нужда да убеждавате повечето китайци в различните ползи за здравето от жасмина. От момента, в който той е бил първоначално въведен в Азия от Персия по време на династията Сонг, китайците започват да го консумират като приятен билков чай​​. В днешно време навсякъде по света той доста често се добавя към всички видове продукти за лична хигиена. Въпреки че повечето хора пият жасминов чай​​, някои предпочитат да го използват като етерично масло по време на техните сесии ароматерапия. Вярвате или не, просто помирисването на жасмин има интересни ползи за здравето, като  успокояване на нервите.

Жасминът е известен като изключително полезен за храносмилателната система, имунната система, нервната система, сърцето и ума като цяло. Неговите мощни антиоксиданти могат да помогнат за неутрализиране на канцерогенни,  свободни радикали в тялото. Университетът на Мериленд показва, че полифеноли в жасмина може да играят жизненоважна роля в убийството на раковите клетки. Някои противоракови лекарства имат жасмин като един от основните компоненти, които могат да инхибират функцията на ензим, наречен хексокиназа, който обикновено е отговорен за развитието на раковите клетки.

Може ли масаж с масло от жасмин да ви помогне да се отървете от депресията?

Проведено е проучване за оценка на възможните ефекти при използване на масло от жасмин по време на масажни терапии. Общо 40 здрави хора са се присъединли към изследването, което по същество се състои от прилагане и масажиране на масло от жасмин върху корема на всеки от участниците. По време на процедурата, учените забелязали подобряване на дишането, кръвното налягане и насищане на кръвта с кислород. Участниците показват форма на психологическа възбуда и в общи линии се чувствали по-бдителни и енергични, отколкото плацебо контролната група. Изследователите са стигнали до заключението, че маслото от жасмин има потенциал не само да намаля депресията, но най-важното – да насърчава състоянието на радост.

Друго проучване от Университета на Канзас показва, че жасминът има способността да спре донякъде разпространението на бактерии като Листериа и Салмонела или тези, обвързани със заболявания като холера и дизентерия. Неговите антивирусни свойства могат да помогнат за предотвратяване на грип.

Изглежда, че някои катехини, открити в растението, може да помогнат за понижаване нивата на триглицеридите и като цяло на лошия холестерол в кръвта. Университетът по Медицина в Хонг Конг провежда проучване с плъхове, които седмица преди началото на своите изследвания са били подложени на диета, повишаваща холестерола. След това, заедно с тази диета на животните е бил даван жасминов чай ​​в течение на следващите осем седмици. В края на двата месеца се оказало, че почти всички плъховете имат по-ниски нива на холестерол в системите си.

И не на последно място, някои билкари твърдят, че специфични съединения в жасмина, като например линалол, жасмон, индол и бензоен ацетат, го правят добър афродизиак.

Източник: http://www.naturalnews.com/043471_jasmine_mind_revitalization_aromatherapy.html#ixzz2qA33zCLY

Превод от английски на български

Автор: P. Simard

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *