Какво е холестерол?

Холестеролът е „восъчно“ вещество, което обикновено се произвежда от черния дроб. Без него ние не бихме могли да живеем, той е от жизненоважно значение за много функции в тялото ни. Необходим е холестерол, за да помогне на мозъка, кожата и други органи да растат и да работят така, както трябва.

Клетките в нашето тяло имат холестерол в своя външен слой. Холестеролът е липид, който е създаден от организма за защита на клетъчната мембрана. Вашето тяло се нуждае от много неща, като например създаване на нови клетки. Нормалният холестерол е важен за клетъчния ремонт и развитие. Когато количеството на холестерола се увеличава или намалява, клетките са засегнати.

Объркване относно холестерола

Излишният холестерол се натрупва в кръвния поток. Това се случва в резултат на възпаление в тялото ви, с което холестеролът постоянно се бори. Поради това, не трябва да се борите със защитната система на организма (холестерола), а по-скоро да се стигне до корена на проблема. Стресът и следователно възпалението са вероятните причини за високите нива на холестерол. Да се отървем от стреса и да укрепим имунната система ще помогне за намаляване на холестерола естествено.

Наситените мазнини и холестерол са необходими за правилната клетъчна функция и здравето на мозъка

Телата ни действително се нуждаят както от наситени мазнини, така и от холестерол за правилната обмяна на веществата, здравето на мозъка, хормоналния баланс и клетъчната хомеостаза. Без тези два важни хранителни компонента, може да възникне каскада от здравни проблеми, включително мозъчни инвалидизиращи заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Следователно, възпаление и стрес са основните причини за високите нива на холестерол.

8 естествени начини за намаляване на холестерола

Етерично масло от канела

Основните компоненти на канела са канелен алдехид, гума, танин, манитол, кумарини и етерични масла, известни като алдехиди, евгенол и пинен. Последните проучвания са установили, че консумацията на 1/2 чаена лъжичка канела на ден може да намали кръвната захар, холестерола и нивата на триглицеридите с 20%.

Зехтин

Тази съставка за готвене може да помогне на вашето здраве. Зехтинът е пълен със сърдечно-здравословни мононенаситени мастни киселини (MUFAs), които намаляват LDL холестерола и имат добре дошъл страничен ефект от намаляване на коремните мазнини. Използвайте го, за да направите свои собствени салатни сосове за мариноване на пилешко и риба, салати или печени зеленчуци.

Овес и ечемик

Овес и ечемик са богати на форма на разтворими фибри, наречени бета глюкани. След като бъдат погълнати бета глюканите образуват гел, който помага да свързва холестерола в червата, като така се избягва неговото абсорбиране. Препоръчително е да се ядат около 3 грама бета глюкани на ден. Храните, които съдържат 1гр или повече от бета глюкани имат понижаващи холестерола свойства.

Чесън

Чесънът понижава холестерола, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, намалява кръвното налягане и предпазва от инфекции. Изследвания установяват, че той помага за спирането на запушващите артериите плаки в ранния им етап, чрез предотвратяване залепването на частиците на холестерола по стените на артериите. Опитайте да консумирате от две до четири пресни скилидки на ден.

Канела

В едно проучване изследователите са открили, че около ½ супена лъжица канела дневно намаля общия холестерол с 26 процента. Канелата също е отличен начин да се правят здравословни храни, като се прибавя извара или кисело мляко или към овесени ядки или други храни.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага за намаляване на възпалението. Витамин C помага при изчистването на кръвоносните съдове. Той предизвиква ензим, който разгражда холестерола и триглицеридите в свободни мастни киселини. Този процес помага за предотвратяване на мастни отлагания към стените на артериите.

Авокадо

В проучване от Instituto Mexicano del Seguro Social, жени и мъже от Мексико, които ядели по едно авокадо на ден в продължение на седмица имали намаляване на общия холестерол със 17 на сто. Невероятните подробности: Докато нивата на нездравословния LDL и триглицеридите са намалели, нивата на HDL всъщност се увеличили. Това най-вероятно се дължи на високите нива „добри“ мононенаситени мазнини в авокадото, което е също богато и на бета-ситостерол.

Автор: mcshane

Източник: http://blogs.naturalnews.com/cholesterol-confusion-cholesterol-not-enemy/

Напиши коментар

Добави обява

×
×