(NaturalNews) Витамин А е основна хранителна съставка, която играе много важна роля за човешкото тяло, най-вече за здравето на очите, правилното развитие и имунната функция.

Този витамин е бил открит през 1913 г. от две групи изследователи, които са установили, че младите животни, които консумират диета, лишена от естествени мазнини, страдали от инхибиран растеж и беден имунитет. Очите им също били зле и възпалени. Въпреки това, добавянето на млечни мазнини или масло от черен дроб на треска в начина им на хранене – и двете с високо съдържание на витамин A – бързо подобрявало състоянието им.

Витамин А е първият мастноразтворим витамин, който е бил признат и понякога е посочван като „анти-инфекциозен витамин“.

Основни функции

Този витамин играе важна роля в растежа и правилното развитие. Някои от функциите на тялото, които са повлияни от витамин А, включват: производство и дейност на хормоните на надбъбречната и на щитовидната жлеза; поддържане на структура на нервните клетки и правилното им функциониране; имунната функция; клетъчен растеж; плюс поддържане на структурата и здравето на кожата. Изследванията показват, витамин А помага при много заболявания на кожата, включително акне и псориазис.

Витамин А има дълбоки ефекти върху очите и зрителната система. Съществуват четири вида на витамин А-съдържащи съединения в ретината на човешкото око, които играят роля в зрението. Когато човек е с дефицит на витамин A, нощната слепота или намалена адаптация на очите към тъмнината е ранен знак.

Дефицит

Недостигът на витамин А може да е резултат от недостатъчен прием в диетата или поради някаква вторична причина, която инхибира абсорбцията, съхранението или транспортирането на витамина. Излагането на токсични химикали също може да увеличи разграждането на витамин А в черния дроб, което води до повишена нужда от витамина. Дефицитът на витамин А е широко разпространен в развиващите се страни, по-специално азиатските страни.

Някои ефекти от недостиг на витамин А са:

 •  По-високи нива на смъртност – Дори и лекият недостиг на витамина е свързан със значително увеличение на смъртността.
 •  Лош растеж и развитие.
 •  Потисната имунна функция, свързана, например, с намалена способност за започване на ефективен отговор на антитела и  понижаване нивата на помощните Т-клетки. Това прави човек по-податлив на инфекциозни заболявания, включително варицела,  респираторен синцитиален вирус (RSV), морбили, пневмония, синузит, СПИН, настинки и други респираторни инфекции. Още по-лошо, по време на инфекциозно заболяване запасите на витамин А на организма са изчерпани, допринасяйки за един порочен  цикъл, който допълнително увеличава срока на инфекцията.
 •  Проблеми като нощна слепота и сухота в очите (роговицата и конюнктивата). При тежки случаи, очно заболяване, известно като  ксерофталмия, може да доведе до състояние, което рефлектира на милиони азиатски деца годишно. 
 •  Суха косата
 •  Суха кожа и кожни заболявания като акне
 •  Компрометиране на лигавицата на дихателните, стомашно-чревните и пикочо-половите пътища
 •  Абсцеси на ухото
 •  Безсъние
 •  Умора
 •  Репродуктивни проблеми
 •  Загуба на тегло

 Храни източници на витамин А

Храни, източници на витамин А, попадат в две категории – храни, които съдържат витамин А и храни, които съдържат провитамин А, съединения, които се превръщат във витамин А в тялото. Способността на организма да абсорбира правилно витамин А зависи от здравите мукозни клетки плюс присъствието на жлъчката, панкреатични ензими, мазнини, белтъчини и антиоксиданти. Превръщането на провитамин А до витамин А зависи от присъствието на протеин, цинк, витамин С и хормони на щитовидната жлеза.

Най-богатите източници на витамин А включват черен дроб, бъбреци, масло и пълномаслено мляко.

Добри източници на провитамин А са тъмно зелени листни зеленчуци като кейл, спанак, жълто-оранжеви зеленчуци като моркови, сладки картофи, тиква, плюс други храни като кайсии, зелени чушки и корен от глухарче.

Източник: www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *