През годините на много хора е казвано, че са благословени да имат добавен флуорид във водоизточниците. Казвано им е, че ежедневното консумиране на вода с флуорид ще им помогне да имат здрави зъби. Неизвестно на масите, флуоридът (независимо дали в питейна вода, пасти за зъби, води за уста или други продукти за грижа за зъбите) действително може да направи повече вреда, отколкото полза.

Флуоридът и зъбите/костите

На първо място, флуоридът не защитава и укрепва нашите зъби, всъщност той прави зъбите по-слаби.

Данни, събрани от Световната Здравна Организация не намират разлика в случаите на зъбни кариеси, когато са били сравнени страни с флуорирано водоснабдяване, с такива, които не добавят флуорид към водата. Други проучвания са установили, че всъщност, градовете с флуорирана вода имат по-високи случаи на зъбни кухини в сравнение с градове без флуорид. Този резултат се дължи на състояние, известно като дентална флуороза, когато флуоридът, всъщност, отслабва и в крайна сметка вреди на зъбния емайл.

Установено е също, че натрупването на флуорид в костите ги прави крехки и по-податливи на фрактури.

Флуорид и други проблеми

Проблемите, които носи флуоридът не свършват дотук.

Флуоридното натрупване в епифизната жлеза засяга производството на мелатонин, хормон, който регулира цикъла сън-събуждане на организма и началото на пубертета. Той увеличава усвояването на алуминий в мозъка и олово в кръвта, като по този начин увеличава токсичността от тежки метали в организма.

Флуоридът също така  засяга мозъка и когнитивното развитие, дори води до увреждане на мозъка при фетуси. Увреждания в ученето и паметта също са били свързани с употреба на флуорид. Флуоридът се отразява и на имунната система, като инхибира производството на антитела в кръвта, както и задейства автоимунни атаки върху тялото.

Известен, че потиска щитовидната жлеза, флуоридът може да доведе до хипотиреоидизъм при тези с първоначално здрави жлези. Симптомите на хипотиреоидизъм включват понижен имунитет, по-ниски нива на енергия, намаляване на сексуалното желание и необяснимо увеличаване на теглото.

Имайки предвид, че един човек консумира толкова много вода на ден и използва толкова много паста за зъби през целия си живот, страшно е да се мисли за количеството на флуорид, който се натрупва в тялото с течение на времето.

Флуорид и рак

Достатъчно тревожно е, че един от най-големите проблеми с флуорида е връзката му с рак.

Изследвания са установили по-високи заболеваемости от рак в градовете с флуорирана вода, отколкото градове без такава. По-високите проценти на рак са били по-изразени при тези над 65 годишна възраст. В едно проучване е било установено, че във флуорираните градове ракът на костите при младите мъже е с 50 на сто по-висок в сравнение с градовете, които не използват флуорид (в друго проучване, резултатът е шест пъти по-висок!).

Оказва се, че флуоридът, дори в ниски концентрации (като количествата, използвани във водоснабдяването) може да увреди ензимите, участващи в поправката на ДНК. И тъй като поправката на ДНК е изключително важна за предотвратяване на рак, не е изненада, че проучванията показват силна връзка между флуорид и рак.

Направете нещо за себе си и вашето семейството

За да се предпазите от вредите на флуорида, колкото е възможно, използвайте продукти за грижа за зъбите без флуорид и избягвайте пиенето на такава вода.

Тези мерки ще бъдат особено важни, ако имате малки деца у дома си, тъй като те ще натрупват големи количества от химикала в телата си през целия си живот на излагане.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Cindy L.

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *