(NaturalNews)

Суши е любима храна сред хора от различни възрасти и произход. С дълга история в азиатската кулинарна традиция, сушито се нрави на физически лица по целия свят. Обикновено този вид храна се възприема като здравословна и безопасна. В действителност, много хора избират суши за обяд или вечеря, защото вярват, че това е по-здравословен вариант. Но преди да си купите любимото рулце, вземете под внимание следните рискове, които са свързани с този конкретен вид кухня.

Висок прием на калории

Сушито действително предлага много ползи за здравето, но идеята, че това е нискокалорична алтернатива на други видове храни е погрешна. Самата риба е с доста ниско съдържание на калории, но след добавяне на сосове, парчета пържена темпура, крема сирене и други екстри, тези рулца могат да съдържат доста калории. Една здравословна диета разчита на правилна консумация на калории, така че е важно да разберете, какво точно ядете, за да сте сигурни, че поддържате вашата храна в съответствие с вашите хранителни нужди.

Отравяне с живак

Рибата тон е известна с високо съдържание на живак, а това е вида риба, която се използва най-често, за  направата на суши. Живакът е невротоксин, който може да сее хаос в тялото и се открива особено в риба тон, риба меч, марлин и акула. Някои от симптомите на отравяне с живак включват, увреждане на зрението; изтръпване по цялото тяло; невъзможност за координиране на движенията; трудности в говора, слуха и ходенето и мускулна слабост.

Паразити

Агенцията по Храните и Лекарствата (FDA) препоръчва готвене на морските дарове, за да се избегнат хранителни заболявания. Когато ядете суши, вие избирате неварена риба и можете да се изложите на широк спектър от вируси, бактерии и паразити. Паразитите, по-специално, са често срещани в сушито, което не е приготвено съгласно индустриалните стандарти. Тези паразити могат да предизвикат широк спектър от здравни проблеми като правят засегнатите доста нещастни в продължение на няколко дни. Някои от симптомите на паразити включват гадене, диария, повръщане и експулсиране на тения. Освен това, паразитите могат да създадат много болка в корема, тъй като могат да увредят лигавицата на стомаха, червата и други елементи на храносмилателния тракт.

Маринован джинджифил и уасаби

Маринованият джинджифил е подправка, която  почти винаги се сервира със суши. Често това е придобит вкус, който някои хора просто не харесват и преяждането с това конкретно вещество може да доведе до стомашно неразположение, дразнене и киселини в стомаха. Но има и по-сериозни опасности, които дебнат в порциите с маринован джинджифил. Често тази суши съставка съдържа оцветител за храна, като Red #40, която може да причини алергии, хиперактивност и конгестия. В допълнение, в зависимост от рецептата на производителя, маринованият джинджифил често съдържа консерванти и други химически вещества, които могат да причинят големи здравословни проблеми, като например калиев сорбат, мононатриев глутамат, аспартам и натриев бензоат.

Уасаби също може да съдържа много опасни химически добавки. Някои от тях могат да включват изкуствени аромати и оцветители, рапично масло, лимонена киселина, царевично брашно, соево и царевично нишесте.

Струва ли си риска яденето на суши?

Както бе споменато по-рано, има много ползи за здравето, които сушито може да предложи. Тази статия само преминава през някои от съставките, които обикновено се намират в любимите суши рулца, които могат да причинят здравословни проблеми. Номерът е да се гарантира, че сушито, което ядете е подготвено правилно и с чисти съставки, така че да не е нужно да страдате чрез отравяне с живак, паразитен червей и други силно болезнени преживявания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Alex Malinsky

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×