(NaturalNews)

Няма конкретно техническо определение за термина „суперхрана“, дума, която без съмнение сте срещали, когато става въпрос за здравни тенденции. Най-общо казано, суперхраните са храни, за които се счита, че имат необичайно висока хранителна стойност или ползи за здравето; много плодове, зеленчуци и семена отговарят на това определение, защото са пълни с хранителни вещества и стимулиращи здравето съединения.

Линда Мило Ор, която е включена в Института по хранителни технолози, е разработила списък с девет суперплодове и супер семена, които можете да използвате, за да добавите допълнителна хранителна стойност към вашата диета за подобряване на общото здравословно състояние. Тя обяснява, че тези храни осигуряват „ползи за здравето, които надхвърлят техните хранителни профили,“ което ги прави неща, на които можете да се наслаждавате на регулярна основа.

9 суперплодове и супер семена за добавяне към вашата диета

1. Семена от чиа

Богати на омега-3 мастни киселини, Чиа семената са също и добър източник на калций, антиоксиданти, витамини и минерали. Смлените семена от чиа са показали, че предоставят повече хранителни ползи, отколкото целите семена и могат да бъдат намерени в много смески, готови за пиене.

2. Ленено семе

Други добре известни супер семена са лененото семе, което осигурява омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фибри.

Лененото семе също съдържа фитоестрогени, които могат да подобрят сърдечно-съдовата дейност. Проучвания също така показват, че лененото семе може да намали нивата на холестерола.

3. Слънчогледови семки

Вечно популярното слънчогледово семе не е само вкусна лека закуска, но и осигурява много ползи за здравето.

То е снабдено с мононенаситени и полиненаситени мазнини, фибри, протеини и антиоксиданти. Също така съдържа фитохимикали, съединения, които са показали, че стимулират имунната система и дори могат да се преборят с рака.

4. Тиквени семки

Тиквените семки също са вкусна лека закуска, както и приятно допълнение към салати. Можете да опечете собствените си семена или да ги купите вече готови. Въпреки това, за да получите най-големи ползи, най-здравословно е да ги ядете сурови. Да, можете да ядете сурови тиквени семена с изваждането им от тиквата.

Това супер семе съдържа протеини, фибри и много минерали, включително магнезий, манган и фосфор.

5. Боровинки

Боровинките са богат източник на антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. Смята се, че имат свойства против стареене и се борят с рака, затова  боровинките са се превърнали в едни от най-популярните суперплодове. Те също  намаляват кръвното налягане и облекчават артериалната ригидност.

Според Том Пейн, специалиста в индустрията за Highbush Blueberry Council на САЩ (USHBC) във Фолсъм, Калифорния, „Потребителите виждат боровинките като добавена стойностна съставка, свързана със здравето на сърцето, превенция на рака, подобряване на зрението, по-добра памет и свойства против стареене.“

6. Акай бери

Тези супер плодове стават все по-популярни, поради много добри причини.

Акай бери са подобни на зехтина по отношение на съотношението мастни киселини и са много добър източник на антоцианини, които предоставят ползи, вариращи от борба с възпалението и подобряване на паметта до регулиране нивото на кръвната захар и потискане растежа на раковите клетки.

7. Вишни

Освен високото им съдържание на антиоксиданти и антоцианини, вишните са установени също, че са мощен противовъзпалителен агент.

Когато е бил изпитан върху група от велосипедисти, концентратът от вишна се е оказал от полза след напрегнато колоездене чрез намаляване на възпалението, което е причинено от упражнението. Доказано е също, че ускорява времето за възстановяването им.

8. Червени боровинки

Освен своите добре известни ползи за здравето на уринарния тракт, червените боровинки също показват антимикробни и противовъзпалителни свойства. Те също са добър източник на антиоксиданти и са показали, че имат благотворен ефект върху сърдечно-съдовото и оралното здраве.

9. Авокадо

Авокадото е фантастична многофункционална храна с много вкус и много ползи за здравето.

Този суперплод (да, това е плод) съдържа голямо количество от „добри“ мазнини (мононенаситени мазнини), които могат да помогнат за намаляване на холестерола в кръвта и поддържане на добро сърдечно здраве.

Това са само част от плодовете и семената, които се квалифицират като суперхрани. Яденето на широка гама от плодове, семена, ядки и зеленчуци е важно за цялостния баланс, независимо от това дали са били класифицирани като „супер“.

Добра идея е, обаче, да  включвате поне някои от изброените по-горе, пълни с хранителни вещества суперхрани, в диетата си и да отделите време, за да се запознаете с други храни с висока хранителна стойност, които могат да ви помогнат по пътя за по-добро здраве.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Daniel Barker

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *