мускули-бицепс-тежест-тренировка

Изследователите предполагат, че хората, които се опитват да изградят чиста маса, трябва да приемат добавки от глутатион и L-цитрулин. Предложението им идва след намирането на положителна връзка между тези добавки и мускулната сила.

В изследването, публикувано в списанието на Международното дружество по спортно хранене, изследователите набират 75 мъже на възраст между 18 и 35 години, които тренират. Участниците били непушачи с нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и не са приемали никакви хранителни добавки три месеца преди изследването.

След това изследователите на случаен принцип разделят тези мъже на три групи с по 25 участници: Една група консумира 200 милиграма глутатион и 2 грама L-цитрулин на ден; друга група приема ежедневно 2 грама L-цитрулин малат; третата група приема 2.52 г целулоза плацебо всеки ден. Участниците консумират добавките един час преди тренировка. Планът им за тренировка включва разнообразни упражнения. В дните, когато не са тренирали, са приемали добавките сутрин със закуска.

След четири седмици на допълване, изследователите видели положителни резултати. В сравнение с групата, приемаща само плацебо и L-цитрулин, групата на глутатион и L-цитрулин показала значително повишаване на мускулната сила и мускулна маса. Въпреки че не видели значителни промени между групите по отношение на обема, те наблюдавали значителна връзка между чистата мускулна маса и силата.

„Въпреки това, данните показват, че след четири седмици глутатион плюс L-цитрулин увеличава чистата мускулна маса спрямо плацебо и че след осем седмици съществува подобна тенденция в сравнение с плацебо“, пишат изследователите.

Въз основа на резултатите от проучването, изследователите стигат до извода, че приемането на глутатион и L-цитрулин заедно може да увеличи мускулната сила и маса.

Храни, които помагат при тренировки

Хората, които тренират вдигане на тежести, трябва да се хранят правилно, като избират висококачествени протеинови източници и ги консумират в точното време. Протеинът играе жизненоважна роля в метаболизма и здравето на мускулите. Заедно с въглехидратите и мазнините, протеинът помага да се поддържа тялото по най-добрия начин.

Въпреки че има налични протеинови добавки, най-добре е да извлечете по-голямата част от протеина от храни. Ето някои от най-добрите източници на храна за висококачествен протеин:

  • Яйца и яйчен белтък: яйцата са един от най-добрите източници на протеини, тъй като те имат всички необходими аминокиселини за здрави мускули.
  • Говеждо месо: чистното говеждо месо е голям източник на протеини. Консумирайте 20 до 30 грама постно говеждо месо след тренировка.
  • Бобови растения: Бобовите растения, като леща, боб и грах, са чудесни, защото са не само богати на протеини, но и на въглехидрати. Лещата съдържа и витамини от вида B, които повишават метаболизма, магнезий за здрави кости и желязо за здрави червени кръвни клетки.
  • Богата на протеини соя: за тези, които не ядат месо, соята е голям източник на протеини. Тя също така е богата на здравословни мазнини и има нулев холестерол.
  • Цели зърна с протеини: киноата съдържа по-големи количества протеин, отколкото повечето зърнени култури.

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×