Прасковите предлагат голямо разнообразие от ползи за здравето. Предоставят помощ за болести като хипокалиемия, рак, затлъстяване, холестерол, кръвна стаза и невродегенеративни заболявания. Прасковите са заредени с изобилие от основни хранителни вещества и естествено срещащи се антиоксиданти.

Също така са богат доставчик на витамин А, бета-каротин и витамин С. Прасковите отдавна са почитани за техните лечебни свойства. Използват се в китайски култури като символ на дълголетие и безсмъртие. Прасковите също са с ниско съдържание на калории, съдържат нула холестерол или наситени мазнини и имат изобилие от природни диетични фибри.

Прасковите също съдържат високи нива на множество витамини, включително витамин Е, витамин К, витамин В1, витамин В2, витамин B3, витамин B-6 фолиева киселина и пантотенова киселина, както и  са „богата съкровищница на полезни минерали“ като калий, магнезий, желязо и манган.

Ползи за здравето от праскови

Обелките на прасковите са богати на антиоксидантни и се смята, че помагат за премахване на кислород, получен от свободните радикали и също стимулират имунната система на организма, противодействат на вредни странични ефекти, свързани с различни заболявания, както и предотвратяват усложнения на бременността и храносмилателни проблеми, наред с много други ползи.

Хипокалемия, болест, предизвикана от недостатъчно ниво на калий в кръвта, може да доведе до тежка загуба на мускулна сила и неправилен сърдечен ритъм. Високото съдържание на калий в прасковите помага за лечение и предотвратяване на хипокалемия и нейните асоциативни симптоми.

Органичните праскови се борят с рака

Богати на фенолни съединения и каротеноиди, прасковите също са известни в борбата с различни видове рак, като рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на белия дроб. Изобилието на хлорогенна киселина и така наречената неохлорогенна киселина в прасковите, помага за предотвратяване на растежа на туморите.

Според Organic Facts, „изследвания са подкрепили това, че хлорогенната и неохлорогенната киселина в прасковите оказва благоприятен ефект при инхибиране  растежа на ракови клетки на гърдата, без да се засягат нормалните клетки, за разлика от лечение на рак с химиотерапия, която се отразява отрицателно и на здравите клетки. “

Високите нива на витамин С в прасковите имат значителни ползи за здравето на кожата. Те са неизменна част от козметичната индустрия в продължение на десетилетия. Флавоноиди, присъстващи в прасковите, помагат да хидратират и „съживят“ кожата.

Богатата концентрация на бета-каротин в прасковите „също е свързана с подпомагане на отклоняване на заболявания, свързани с възрастовата загуба на зрение, като дегенерация на макулата. Според Органични факти, когато бета-каротин е погълнат в тялото, той се превръща във витамин А, който „играе важна роля в поддържането на здраво зрение и предотвратява различни заболявания на очите.“

Освен това, биоактивни компоненти в прасковите  са добри при нарушения, свързани със затлъстяването, като предоставя помощ в борбата с неблагоприятни метаболитни синдроми, които могат да доведат до други сериозни опасения, свързани със здравето.

Ползите за здравето, свързани с излишъка на естествено срещащи се витамини и минерали в прасковите, са в изобилие. Освен изброените по-горе, прасковите също са свързани с подпомагане на нарушения на нервната система, детоксикация и като цяло здравето на клетките.

Източник: http://www.naturalnews.com/054654_organic_peaches_cancer_prevention_obesity.html#ixzz4ELypFA3D

Автор: Wes Maxwell

 

Напиши коментар

Добави обява

×
×