(NaturalNews) Плодовете и зеленчуците често вземат светлината на прожекторите, когато става въпрос за здраве и хранене, а месните продукти обикновено се приспадат към по-нездравословната категория. Месото от пасищно отглежданите животни и по-специално органното месо, добито от животни, хранени с диета от трева, вода и слънце е едно от най-хранителните „суперхрани“ на разположение, казват привържениците. Идеята за консумация на месо от органи може да изглежда непривлекателна за някои, които не са запознати с неговата дълга история на употреба. Но ако можете да преодолеете този фактор и да намерите източник на качествено месо от животни, отглеждани по хуманен начин на пасища, направите услуга на себе си и на семейството си.

„Макар че е вярно, че пресните плодове и зеленчуци са пълни с витамини и минерали, тяхното съдържание на микроелементи не винаги е такова, каквото може да се намери в месата и органните меса – особено черния дроб“, обяснява акупунктурист и специалист по интегративна медицина Крис Кресер. „Като цяло, месото от органи е между 10 и 100 пъти с по-високо съдържание на хранителни вещества от съответните мускулни меса.“

Дробът всъщност съхранява хранителни вещества, не токсини

Заради своята роля за филтриране и премахване на токсините от организма, черният дроб е често смятан като някакъв вид контейнер за съхранение на токсини. Някои хора приемат, че това често срещано схващане означава, че консумацията на месо от органи означава консумирация на токсини.

Докато черният дроб е отговорен за неутрализиране на лекарства, химични агенти, и други токсини, които навлизат в организма, то тези отрови не остават в черния дроб. В крайна сметка се натрупват в мастната тъкан или в нервната система. От друга страна, черният дроб действа като механизъм за съхраняване на жизненоважни хранителни вещества като витамини А, D, Е, К, В12 и фолиева киселина, както и други вещества като редките мед и желязо.

Черният дроб съдържа много по-високи нива на хранителни вещества от ябълките, морковите и месото

Много плодове и зеленчуци са богати на фитонутриенти, често съдържат високи нива на антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли, а органното месо е богато на микроелементи.

В своя статия Кресер е публикувал хранителните профили на ябълки, моркови, червено месо и говежди черен дроб като ги сравнява, разкривайки изключително високи нива на хранителни вещества, като фосфор и витамин А в черния дроб. В сравнение с ябълките, черният дроб съдържа над 18 пъти повече фолиева киселина, която е важна за правилното функциониране на мозъка.

Вярвате или не, говеждият черен дроб също има много повече витамин C, отколкото ябълките или морковите, съдържащ 27 милиграма на 100 грама, в сравнение с 7 мг и 6 мг, съответно, за ябълки и моркови. Съдържанието на витамин А в черния дроб е също извън класациите – ябълките и морковите са напълно лишени от витамин A (въпреки че те съдържат съединения, които тялото може да преобразуват във витамин А), докато месото от органи съдържа изумителните 53 400 международни единици (IU ) от него. Червеното месо, от друга страна, съдържа само 40 IU на витамин А.

„Не забравяйте, че е важно да се яде месо и органни меса от животни, които са били отглеждани на пасища и без хормони, антибиотици или търговски фуражи“, добавя Кресер, отбелязвайки, че месото и месото на органи от пасищно отглежданите животни съдържа до четири пъти повече количество омега-3 мастни киселини в сравнение с месото от търговски отглежданите животни.


Източник: 
www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *