(NaturalNews) Орехите са  плодове на ореховото дърво. Въпреки, че съществуват различни видове орехи, английският орех, който произхожда от Персия, остава най-популярният. Всъщност, почти всички от днешните търговски произведени орехи са английски орехи или техни хибриди. Други видове  орехи, като например черен орех, рядко се обработват, поради сравнително корави и дебели черупки, както и защото са бедни на качества.

Орехите са много питателна храна и техните ползи за здравето са били добре познати в Китай и Индия в продължение на векове. Голям брой проучвания потвърждават твърденията на древните лечебни системи.

Богати на полезни мазнини

Орехите са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, по-специално на растителна основа омега-3 мазнини, алфа-линоленова киселина. Тези полезни мазнини, които са същите мазнини, от които се състоят нашите мозъци и нервни системи, дават на орехите значителните мозъчни стимулиращи свойства. Например, едно изследване, публикувано в Human Nutrition през ноември 2011 г. открива, че плъхове, които са били хранени с орехи в продължение на 28 дни показват „значително подобрение в процеса на учене и памет“ в сравнение с контролната група. Второ проучване, публикувано две години по-късно в Nutritional Neuroscience, показва, че мастните киселини в ореховите екстракти могат да предотвратят свързаните с възрастта възпаление и оксидативен стрес в клетките на мозъка.

Проучвания свързани с редовната консумация на орехи показват многобройни други ползи, свързани с мозъка, включително предотвратяване на невродегенеративни заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер, както и подобрено дедуктивно мислене и концентрация. Също като кокосовото масло, друга храна, която подобрява когнитивната функция, почти всички от тези ползи произтичат от високи концентрации на полезни мазнини.

Превенция на рака

Според проучване от 2014 г., мишки, които са били имплантирани с човешки рак на гърдата и хранени с орехи, показали гигантските 80 процента намаление в скоростта на растежа на тумора в сравнение с контролната група. Проучването показало и, че орехите забавят растежа на рак на дебелото черво, рак на простатата и рак на бъбреците при мишки, хранени с цели орехи, осигуряващи най-големите предимства. Изследователите отдават тези резултати на някои антиоксидантни съединения в орехите, като токофероли и бета-ситостерол, които притежават противоракови свойства.

Укрепване на сърдечно-съдовата система

Храните, богати на полезни мазнини са известни и с това, че подобряват здравето на сърдечно-съдовата система, и в този смисъл орехите не са изключение. Едно скорошно изследване, публикувано в Journal of Nutrition, открива, че орехите са показали, че намаляват „лошия“ LDL холестерол и кръвно налягане. Следователно, изследователите препоръчват на хората да добавят повече орехи в диетата си, за да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Има и данни, сочещи, че орехите могат да увеличат ендотелната функция, правейки ги способни за лечение за диабет тип II.

Добър източник на допълнителни хранителни вещества

Въпреки че богатите доставки на добри мазнини на орехите винаги ще бъдат най-голямото им предимство, не можем да пренебрегнем техните високи концентрации на хранителни вещества, които включват калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и витамини от група В. Орехите са особено богати на магнезий. Както повечето ядки, орехите също са добър източник на протеин, въпреки, че протеинът е непълен (т.е. не съдържа всичките осем основни аминокиселини).

Най-добре е орехите да се консумират сурови и цели. Докато много хора не харесват горчивите им кожи, те съдържат до 90 процента от основните антиоксиданти за борба с рака.

Източник: http://www.naturalnews.com/044947_cancer_prevention_brain_foods_walnut_benefits.html#ixzz31RsLrDXg

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

 

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *