В продължение на повече от 2 000 години, в Европа, за лечение на чернодробни проблеми се използва млечен бодил. Той е с родина средиземноморските региони на Европа, Северна Африка, Близкия изток и е натурализиран в Австралия и Калифорния. Използва се за лечение на чернодробни заболявания като алкохолен хепатит, цироза, чернодробно отравяне и вирусен хепатит. Той спомага за регулирането на кръвната захар, метаболизма на мазнините и помага при отделянето на определени хормони. Известно е, че може да помогне при акне, запек, болест на Крон и синдром на раздразнените черва. Черният дроб произвежда жлъчка и млечният бодил спомага за производството ѝ, тя метаболизира мазнините в тънките черва.

Белият трън може да помогне при атеросклероза, жлъчни камъни, висок холестерол и някои форми на рак.Той помага на черния дроб да превърне LDL холестерола в HDL холестерол („добър холестерол“), също така помага на черния дроб да намали количеството холестерол в жлъчката, което се изхвърля директно в червата, където може да се бъде абсорбиран отново. Намаляването на холестерола в жлъчката ще намали риска от образуване на камъни в жлъчката.

Магарешкото мляко може да помогне при някои форми на рак, свързани с хормона естроген. Лабораторните експерименти демонстрират, че силибин, активната съставка в магарешкия трън, блокира естрогена, който е в организма, от настаняването му в раковите клетки. Магарешкият трън е добра превантивна билка за тези, които са изложени на риск от рак на гърдата и рак, стимулиран от естроген.

В големи дози млечния трън предпазва бъбреците от увреждане по време на химиотерапия. Проучване, проведено с мишки, на които е даден магарешки трън в много големи дози, еквивалентни на 30 грама за 50 килограма при възрастни, напълно предпазва бъбреците от увреждане по време на химиотерапия. Двете употребявани лекарства били доксорубицин и цисплатин. Магарешкият бодил, всъщност, увеличил ефективността на тези две лекарства. При рак на черния дроб, магарешкият бодил защитава специална клетка на имунната система, наречена Kupffer клетка, която унищожава бактерии, токсини и други чужди вещества, които влизат в черния дроб. Млечния трън също показва, че спомага за борбата с рака на простатата.

Млечният трън може да помогне на черния дроб да стане по-малко резистентен на инсулин, което би било от полза за диабетици. Черният дроб помага да се отстрани инсулин от кръвообращението при диабет тип 2 и може да помогне при диабета, причинен от увреждане на черния дроб от прекомерното пиене на алкохол. Когато има излишък от инсулин в кръвния поток, може да се получи натрупване на тегло. Магарешкият бодил може да помогне за борба с наддаването на тегло, като помага на черния дроб да отстрани инсулина от кръвта.

Млечният бодил, взет заедно с фосфатидилхолин, може да увеличи абсорбцията си с 95%. Фосфатидилхолинът е известен също като соев лецитин, който може да бъде намерен във всеки магазин за здравословни храни. Ако в момента сте диабетик, трябва внимателно да наблюдавате кръвната си захар, докато сте на магарешки бодил. Жените, които използват хапчета за контрол на раждаемостта, не трябва да приемат магарешки трън, тъй като помага на черния дроб да отстрани хормоните от кръвта и може да направи хапчето за контрол на раждаемостта неефективно. Всеки, който започва да приема магарешки трън, може да изпита много лека форма на диария, защото активността на жлъчния мехур ще се увеличи, но след няколко дни това ще намалее.

 

Автор: Dr. Serge Gregoire

Източник: http://www.naturalnewsblogs.com/milk-thistle-good-just-liver/

 

 

Напиши коментар

Добави обява

×
×