валериана-корен-билка

Стресът може да е опасен, може дори да убие. Хората, които работят под огромен натиск, се разболяват по-често. Те са човешки бомби, чакащи да експлодират.

От друга страна, хората, които не позволяват стресът да ги съкруши, са устойчиви и оптимистични. Тяхната имунна система е по-силна, за да могат да се борят по-добре с болестта. Те се представят по-добре на работа и в училище. Те имат енергия, за да се насладят на живота сами или с близките си.

За щастие майката природа може да помогне. Тук се намират най-големите природни врагове на стреса.

  1. Магнезий – Д-р Марк Химан, директор на Кливландския клиничен център за функционална медицина, предупреждава, че раздразнение, схващане и крампи са признаци на магнезиев дефицит. Така че е важно да има достатъчно количество магнезий в тялото. Магнезият се намира предимно в костите, мускулите и мозъка. Това е електроцентрала на клетката, което ѝ позволява да произвежда над 300 биохимични химикала в тялото, да отпусне нервите и мускулите, да поддържа здрава имунна система, да поддържа сърцето и костите силни. Магнезият се среща в авокадо, бразилски орехи, кафяв ориз, кашу, тъмни листни зеленчуци, мазна риба и сурово какао.
  2. Л-Теанин – тази аминокиселина има ефект на успокояване на нервите ви. Проучване на Холандския университетски институт за хранителни и здравни изследвания показва, че L-theanine „има значителен ефект върху общото състояние на умствената бдителност или възбуда“. Изследването също така показва, че 50 mg Л-Теанин води до повишаване на мозъчната активност на алфа, междувременно, клиничните проучвания в клиниката Кливланд показват, че L-theanine увеличава дължината на вълната на алфа и насърчава вниманието, отпускането и творчеството. Л-теанинът се среща в чайното растение Camellia sinensis. Ето защо пиенето на гореща чаша зелен или черен чай успокоява нервите ви. Научавате се да се фокусирате върху работата.
  3. Витамин В12 – Националният институт по здравеопазване съобщава, че витамин В12 стимулира образуването на червени кръвни клетки, които носят кислород в организма, поддържат нормални неврологични функции и поддържат ДНК синтеза, които са ключовете в борбата с болестите. Увеличава бдителността, изостря паметта и концентрацията и облекчава стреса. Ще намерите B12 в морски дарове като миди, пъстърва, сьомга и риба тон. B12 присъства и в други животински продукти: говеждо месо, биологично мляко и кисело мляко, биологични яйца и домашни птици. Други източници на В12 са кокосово мляко, зърнени храни и хранителни мая.
  4. Пробиотицидепресията и тревожността – спътници на стрес – водят до лошо психическо здраве и унищожават издръжливостта. Нездравословната чревна флора влошава нещата, като води до тревожност и депресия. Ето защо здравата чревна флора е от съществено значение за психичното здраве и повишената устойчивост срещу стреса. Един от начините за постигането на това е наличието на достатъчно количество бактерии от Lactobacillus rhamnosus. Изследователи от Ирландския университетски колеж Корк установяват, че бактериите Lactobacillus rhamnosus в мозъка улесняват проблемите, свързани със стреса, като тревожност и депресия.
  5. Калий – този минерал понижава кръвното налягане и насърчава максималната мускулна функция. Изследователи от университета Deakin в Австралия заключават, че ниско-натриевата, висококалиева диета повдига духа и се бори с депресията и напрежението. Зелените зеленчуци, особено спанакът, са богати на калий. Други източници са бананите, авокадото и сладките картофи.
  6. Ашваганда – тази билка е популярна за облекчаване на стреса, борба с възпалението и насърчаване на енергия и издръжливост. Контролно проучване в Канадския колеж по натуропатична медицина подкрепя ползите от ашваганда. Изследователите са прилагали различни дихателни техники и 300 mg ашваганда в група за невропатична грижа (NC). Втората група получила психологическа намеса. Процесът отнел от осем до 12 седмици. Групата с Ашваганда изпитала по-малко умора, повече жизненост, концентрация, по-добро психично здраве и качество на живот.
  7. Корен от валериан – тази древна билка е добро оръжие срещу безсъние. Учените от Медицински център на Университета в Мериленд заявяват, че валерианът повишава процента на химическата гама аминобутирова киселина (GABA) в мозъка. GABA контролира нервните клетки, успокоява ума и намалява безпокойството.

 

Aвтор: Jessica Dolores

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×