(NaturalNews)

Защитата на сърцето в буквалния смисъл е главна грижа за здравето в днешно време. Сърдечните проблеми са водеща причина за смърт и болнавост, така че поддържането на сърдечносъдовото здраве се превърна в много важен фактор. Знаете ли, че можете да подобрите здравето на сърцето си като просто консумирате определени храни? Ето списък на храни, които трябва да се консумират за здраво сърце.

Храни за сърдечно здраве

1. Мастни риби

Специфични соленоводни риби, като сьомга и сардини, съдържат много мазнини. Но тези мазнини са предимно здравословни, тъй като съдържат огромно количество омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини са пряко свързани с понижени триглицериди и намаляване на риска от сърдечни заболявания като аритмия и атеросклероза.

2. Овес

Това зърно е забележително, тъй като съдържа много разтворими фибри. Разтворимите фибри имат способността да абсорбират холестерол в храносмилателния тракт, като се гарантира, че не се усвояват от кръвта. Други пълнозърнести храни също съдържат разтворими фибри, но овесът определено е най-добър.

3. Тъмен шоколад

Различни изследвания са установили пряка връзка от потребление на шоколад и намаляване на риска от инфаркт и инсулт. Това е така, защото тъмният шоколад (шоколадовите варианти с най-малко 60% какао) съдържа голямо количество полифеноли,  които намаляват кръвното налягане, кръвосъсирването и възпалението.

4. Горски плодове

Малините и ягодите, са пряко свързани с подобряване на сърдечносъдовото здраве. Това е така, защото плодовете съдържат голямо количество флавоноиди и антоцианини, които помагат за разширяването на кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане.

5. Цитрусови плодове

Консумацията на цитрусови плодове, като портокали и лимони, е пряко свързана с подобряване на сърдечносъдовото здраве. Флавоноидите в цитрусовите плодове са отговорни за намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми, като например инсулт. В допълнение, те съдържат значително количество витамин С.

6. Ядки

Почти всички видове ядки имат диетични фибри, които, както знаете, са добри за сърцето. Също така съдържат изобилие от омега-3 мастни киселини. Те съдържат и витамин Е, който е пряко свързан с намаляване  нивата на лошия холестерол. За най-добри резултати яжте безсолни ядки.

7. Зехтин

Зехтинът е забележителен, заради изобилието си на мононенаситени мазнини. В резултат на това, редовната консумация на зехтин е свързана с намалени нива на кръвната захар и холестерола. Дори и самите маслини имат тези оздравителни характеристики.

8. Червено вино

Всички алкохолни напитки, стига да са под умерена консумация, могат да намалят кръвното налягане, поради способността им да разширяват кръвоносните съдове. Но червеното вино е най-добро, защото има ресвератрол, полифенол, който отпуска стените на кръвоносните съдове.

Това са някои от храните, които можете да консумирате за постигане на оптимално сърдечно здраве. Включете ги в ежедневната си диета и можете значително да подобрите шансовете си за избягване на сърдечно-съдови заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×