(NaturalNews)

Без тях централната ви нервна система ще бъде напълно нефункционална. Но добрата новина е, че ендорфините, известни още като „хормоните на радостта“ химикали в мозъка, се произвеждат естествено и се регулират от тялото. Това се случва, когато тялото функционира в правилен баланс. Ако тялото ви се чувства извън равновесие и имате нужда от нещо освежаващо, тук са изброени осем начини за естествено повишаване на вашите нива на ендорфини:

1) Търсете начини да се смеете всеки ден. Казват, че смехът е най-доброто лекарство, и изследвания са потвърдили, че хората, които се смеят повече са по-малко склонни да се чувстват притеснени и тревожни. Някои описват смеха като вид „вътрешен джогинг“, тъй като може да помогне за понижаване на кръвното налягане, намаляване на хормоните на стреса, стимулира функцията на имунната система и, разбира се, предизвиква освобождаването на ендорфини, които са естествените болкоуспокояващи на тялото.

2) Подушете малко лавандула или ванилия. Едно скорошно проучване от Раков център Memorial Sloan-Kettering в Ню Йорк открило, че пациентите, които са душили ароматизиран въздух на ванилия или лавандула са имали 63 процента намаляване на тревожността. Друго проучване, включващо студенти, установило, че етерично масло от лавандула помага за намаляване на симптомите на безсъние и депресия.

3) Спортувайте с други хора.  Проучване от 2009 г. установило, че екипажите в колежа, които са гребали заедно, имали значително повишен прилив на ендорфини в сравнение с тези, които тренират гребане сами. Същото се отнася и за други дейности, като например, вдигане на тежести, танци, аеробика и плуване.

4) Докосвайте и бъдете докосвани. В романтичен смисъл, сексуалната интимност е може би един от най-очевидните начини, но платоничните изразявания на допир също са важни за поддържане на здравословни нива на ендорфин. Те могат да включват неща, като да дадем на някой топла прегръдка, целувка на приятел по бузата, предлагане или приемане на приятелско разтриване на гърба или масаж и забава с приятели.

5) Яжте шоколад. Това се появява доста често в съвременните изследвания за здравословното състояние, но всъщност шоколадът съдържа полезни антиоксиданти и други химични съединения, които са показани от изследвания, че могат да помогнат за подобряване на настроението и облекчаване на болката. Разбира се, колкото е по-чист един шоколад, толкова по-добре. Най-добре е да се консумира органичен тъмен шоколад от естествено какао.

6) Приемайте добавка женшен. Женшенът е популярна билка в традиционната китайска медицина, която помага за регулиране  производството на хормоните на стреса, чрез подкрепа на здравето и жизнеността на органите, които ги произвеждат. В този случай, женшенът може да помогне за подкрепа на правилната функция на мозъка, което от своя страна може да помогне да модулира нормално производство на ендорфини, да не говорим за тласъка на енергия и намаляване на хроничната умора.

7) Пейте, слушайте музика. Дали включва слушането на любимите ви мелодии на преносим музикален плеър, посещаване на местната симфония или свирене в група, слушането и изпълняването на музика е един от най-простите и най-приятни начини да се нормализира химията в мозъка ви и да се стимулира производството на хормоните на щастие в мозъка. Проучване от Оксфордския университет от 2012 г. установило, че специално изпълнението на музика предизвиква висок ендорфин и всъщност може да помогне за увеличаване на толерантността за болка.

8) Яжте пикантни храни. Вярвате или не, има законно научно обяснение, защо яденето на пикантни храни е невероятно удоволствие за много хора. Лютивите пиперки съдържат химично съединение, известно като капсаицин, което се свързва с рецепторите за болка на нервните клетки, както в носа така и в устата, изпращайки специални нервни сигнали до мозъка, които предизвикват отделянето на ендорфини. Това би обяснило „повдигането“, което много хора изпитват, когато ядат пикантни храни и това, което ги кара постоянно да търсят още.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×