(NaturalNews)

Факт е, че хората, които пият кафе преди лягане, имат проблем със заспиването, но пък пиенето на мляко помага на хората да заспят много по-бързо. Това е общоизвестно и се предава устно от поколение на поколение. Въпреки, че много хора не знаят, всъщност има много други храни, които могат да помогнат за по-добър сън.  Тук ще разберете за  различните храни, които могат да ви помогат да имате спокойни нощи, както и за тези, които ще ви попречат за това.

Храни, които да ядем и да не ядем

1) Бадеми и орехи. Тези ядки всъщност съдържат много триптофан, магнезий и мелатонин – мощно трио, известно като идеално за тези, които търсят помощ за природно спане. Експерти казват, че е най-добре да се яде по една шепа ядки около час преди сън.

2) Грейпфрут. Това е една от храните, от които хората трябва да стоят настрана, тъй като съдържат киселина. Никой не иска да стои буден цяла нощ, заради стомашни киселини. Грейпфрутите повишават киселинността на стомаха, така че се очаква, тези които ги ядат преди сън да имат киселини в стомаха. Ако не искате това да се случи, най-добре е да стоите настрана от грейпфрутите, както и други цитрусови плодове или сокове преди лягане.

3) Овесена каша. Тази храна се счита най-вече за закуска и много хора ядат това само сутрин, но проучванията показват, че всъщност има много ползи от яденето на овесена каша преди лягане. Установено е, че овесената каша е пълна с хранителни вещества, които помагат за насърчаване на съня, като калий, фосфор, калций и магнезий.

4) Целина. Целината е посочена като здравословен зеленчук, но се счита за храна, която трябва да се избягва преди лягане. Защо това е така? Целината се смята за естествен диуретик и ако не искате да се събуждате в средата на нощта само за да уринирате, би било най-добре да стоите настрана от този зеленчук вечер. Други естествени диуретици, които хората трябва да избягват вечер са магданоз и джинджифил.

5) Вишни и малини. Установено е, че малините и вишните имат мелатонин, който много помага за сън.

6) Пържени и мазни храни. Хората, които приемат много пържени и мазни храни, през нощта  имат по-малко продуктивен сън, в сравнение с тези, които не го правят. Стомахът работи два пъти повече само, за да смели мазните храни, които след това могат да доведат до киселини в стомаха или лошо храносмилане.

7) Банани. Бананите съдържат много магнезий и калий. Те също така съдържат триптофан, аминокиселина, намираща се в пуешко, друг източник на храна, известна с  помощта си за по-добър сън.

8) Пикантни храни. Пикантните храни не само, че дразнят храносмилателната система, но и също могат да имат огромно влияние върху съня. Експерти казват, че е най-добре да се избягва яденето на пикантни храни преди сън.

Източник: http://www.naturalnews.com/040376_sleep_quality_foods_to_avoid_sleeping_aids.html#ixzz2TtQOKQ00

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *