(NaturalNews)

Лечението на някои от най-често срещаните и инвалидизиращи заболявания днес може да бъде толкова елементарно като просто коригиране на хранителния недостиг, който мори милиони западняци: недостиг на витамин D. Тук са изброени осем често срещани заболявания, които са научно свързани с хроничната липса на витамин D.

1) Астма. Въпреки, че окончателната причина за астмата е все още за дебат, последната наука сочи към витамин D, и по-специално липсата му, като основен фактор за нейното разпространение. Особено при деца, витамин D намалява тежестта и преобладаването на симптомите на астмата, и може да помогне за потушаване на възпаления, отговарящи за стесняване на дихателните пътища и  затруднено дишане при астматиците.

2) Хипертония. Проучване, публикувано наскоро в Списание по Разследваща Медицина констатира, че пациенти с хипертония се справят по-добре, когато техните нива на витамин D се подсилят. Високи кръвни серумни нива на 25-хидроксивитамин D (25(OH)D), маркер на витамин D,  помагат за модулиране на сърдечно-съдови възпаления и други показатели на високо кръвно налягане.

3) Възпалително заболяване на червата (IBS). Многобройни проучвания, проведени в Европа, Индия и Съединените щати са установили връзка между ниски нива на витамин D и по-високи нива на болестта на Крон, улцерозен колит и други форми на възпалителни заболявания на червата. Въз основа на тази кохорта от научни изследвания, населения, където природното излагане на слънчева светлина е ограничено, са склонни да имат по-високи нива на възпалителни заболявания на червата, и обратно.

4) Грип. Отдавна е известно, че грипът е най-висок през зимата, когато слънцето е с най-нисък наклон, и излагането на ултравиолетови Б лъчи (UVB) са минимални. Това, съчетано с научни изследвания, показва, че витамин D помага за стимулиране на имунната система, и науката едва сега започва да признава потенциала за борба с грип от поддържане на оптимални нива на витамин D.

5) Диабет тип 2. Проучване от 2011, публикувано в списание СПИН, открива, че дефицит на витамин D може да изостри симптомите на метаболитния синдром при пациенти с ХИВ. Но в процеса на научаването на това, изследователският екип открива също така, че поддържането на високи нивата на витамин D чрез излагане на слънчева светлина или добавки, всъщност, може да помогне за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 като цяло.

6) Зъбни кухини. Още от средата на 1800-те се предполага, че липсата на естествена слънчева светлина е една от основните причини за лошо здраве. Но през последните години, учените са установили специфични състояния, включително лошо стоматологично здраве, с липса на витамин D. Многобройни проучвания установяват, че оптимални нива на витамин D насърчават здравословната калцификация на зъбите, а липсата на това важно хранително вещество може да доведе до по-високи нива на зъбен кариес.

7) Ревматоиден артрит. Ако вие или някой, който познавате страда от ревматоиден артрит (РА), може да искате да проверите нивата си на витамин D. Едно скорошно проучване в Канада намира „значително силна връзка“ между  дефицит на витамин D и РА. Всъщност, тези с най-ниски нива на кръвна плазма на 25(OH)D са установени, че са до пет пъти по-податливи на заболявания, свързани  с ревматоиден артрит, от тези с високи нива.

8) Рак. Независимо дали е на гърдата, на простатата, цервикален, колоректален, езофагеален, на стомаха, на ендометриума, рак на яйчниците, рак на панкреаса или на бъбреците, всички видове рак са показали, че се появяват повече сред хора с неподходящи нива на витамин D. От друга страна, тези с най-високи нива на витамин D, или тези които се считат за „оптимални“ нива, са по-малко склонни към развитие на рак.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *