(NaturalNews)

Над един милиард души консумират аспартам чрез храни и напитки от цял ​​свят, вярвайки, че той е безопасна съставка. Това, което те вероятно не знаят е, че аспартамът в момента е виновен за над 75% от всички жалби, получени за нежелани странични ефекти от американската Агенция за храни и лекарства за последните 4 години. По здравословни причини той е забранен в  страни по целия свят, особено когато е налице добре работеща националната система за здравеопазване. Аспартамът е най-известен с търговското наименование NutraSweet, Equal, Sweet One и Spoonful.

Аспартамът е синтетична химическа комбинация , която се състои от приблизително 50% фенилаланин, аспарагинова киселина 40% и 10% метанол. Аспартамът е намерен в хиляди храни, напитки, бонбони, дъвки, витамини, добавки за храна и дори лекарства. Всяка от трите съставки в Аспартама крие своите опасности и е документирано, че създават дълъг списък от нежелани реакции и опасни заболявания. Внимавайте и за съставката Калиев ацесулфам, която е просто друго име на аспартама.

Фенилаланин: Дори еднократна употреба на аспартам повишава нивата на фенилаланина в кръвта. Високото съдържание на фенилаланин в кръвта може да се концентрира в части от мозъка и е особено опасно за кърмачета и зародиши. Тъй като той се метаболизира много по-ефективно от гризачи, отколкото от хора, изпитвания и изследвания върху плъхове, не е достатъчно, за да денонсира опасностите от аспартама при консумация от човека. Прекомерните нива на фенилаланин в мозъка водят до намаляване на серотонина, което води до емоционални нарушения като депресия.

Аспарагинова киселина: аспарагиновата киселина се смята за токсин, който  стимулира някои неврони в тялото, докато те не умрат. По подобие на нитратите и моносодиев глутамат (MSG), аспарагиновата киселина може да доведе до дисбаланс на аминокиселините в организма и да доведе до прекъсване на нормалния метаболизъм на невротрансмитери в мозъка.

Метанолът се превръща във формалдехид: Най-голямата опасност от  аспартама е, че при поглъщане на метанол (метилов алкохол) се разпределя в целия организъм, включително мозък, мускули, мазнини и нервната тъкан и след това се метаболизира, за да се образува формалдехид, който влиза в клетките и се свързва с протеини и генетичен материал (ДНК). Метанолът е опасен токсин и известен карциноген, което води до увреждане на ретината на окото, взаимодейства с ДНК процеси и може да причини вродени дефекти.

Препоръчителната граница на консумацията на метанол е 7.8 милиграма на ден, но една литрова бутилка с напитка, подсладена със спартам,  съдържа  50 мг  метанол. Редовните потребители на продукти, съдържащи аспартам, консумират около 250 мг метанол дневно, което е  30 пъти над границата.

Подозрително подобни на симптомите на фибромиалгия и множествена склероза, тези от Аспартам включват виене на свят, главоболие, промени в поведението, халюцинации, депресия, гадене, изтръпване, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, умора, раздразнителност, безсъние, проблеми със зрението, загуба на слух, сърцебиене, затруднено дишане, пристъпи на тревожност, неясен говор, загуба на вкуса, шум в ушите, световъртеж, загуба на паметта и болки в ставите. Също така, много заболявания може да се влошат от поглъщането на аспартам, включително синдром на хронична умора, мозъчни тумори, епилепсия, Паркинсон, Алцхаймер, умствена изостаналост, и по-специално диабет.

Родилни дефекти: Според д-р Луис Елсас, педиатър професор по генетика в Emory University, фенилаланин може да се концентрира в плацентата, причинявайки изоставане в умственото развитие на плода. Също така, формалдехид в кръвния поток на бременна жена може да накара имунната система да се бори с ембрионалната тъкан като с чуждо тяло и да го унищожи, като резултатът е спонтанен аборт. Това може да се случи, преди жената дори да знае, че е бременна.

Аспартамът – виновен за затлъстяването

Всеки продукт с надпис на  етикета Diet, Light or Zero, т. е диетични, най-вероятно съдържа най-малко един от основните синтетични подсладители. Аспартамът се използва повече от трите канцерогенни: сукралоза, сорбитол и захарин. Почти всички безалкохолни, дъвки и бонбони (шоколадови – все още) съдържат аспартам. Някои марки дъвки съдържат само синтетични захари, които създават киселина. Тялото на свой ред кара мастните клетки да съхраняват тази допълнителна киселина и това е причината много хора, които постоянно приемат Аспартам, да пълнеят.

Най-добрите алтернативи на захарта: Ксилитол и Стевиа са естествени и не предизвикват странични ефекти или увреждане на нервите, но истинската и ефективна загуба на тегло започва с органични зеленчуци и кардиоупражнения. За да се подсигурите, просто избягвайте всички „диетични храни“ и приемайте захар в умерени количества.

Автор: S. D. Wells

Източник: http://www.naturalnews.com/034320_aspartame_sweetener_side_effects.html#ixzz2WGfeghpx

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Основи на здравето: Какво е Аспартам?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *