Facebook-телефон-екран-фейсбук

Когато сте отегчени у дома или на работа, най-вероятно се забавлявате, като разглеждате Facebook. В крайна сметка, това ви позволява да видите какво правят вашите приятели, стари съученици и нови познати, или вашите роднини. Но знаете ли, че отказването от Facebook, било то временно или постоянно, може да ви помогне да намалите стреса?

Според резултатите от проучване от 2015 г., озаглавено „Прекратяването на Facebook, води до по-високи нива на благосъстояние“, сърфирането във Facebook може да ви
стресира допълнително.

Проучването, публикувано в списанието Cyberpsychology, Behavior и Social Networking, е проведено от изследователи от Университета в Копенхаген.

Връзката между вашата дейност във Facebook и нивата на стрес

За изследването датският изследовател Мортен Тромхолт набира 1095 доброволци, които са разделени в две групи: едната, която обещала да не използва Facebook за една седмица и контролна група, която го използва както обикновено.

Експериментът, който продължил една седмица, трябвало да определи дали редовната употреба на Фейсбук се отразява негативно на благополучието на човека. Изследователите сравнили данните от групата, която си взела почивка от Facebook с данните от контролната група.

Резултатите показвали, че едва 87% от групата, която трябвало да напусне социалната мрежа, успели да го направят за цялата седмица. Доброволците, които удържали на думата си и не използвали Facebook през цялата седмица, съобщават за по-високо ниво на щастие от контролната група.

След едноседмичния експеримент, 88% от групата споделили, че напускането на Facebook ги прави по-щастливи, в сравнение с 81% от контролната група.

Изследователите също били притеснени от останалите констатации, които показват, че:

  • Потребителите на Facebook са с 55% по-голяма вероятност да се чувстват стресирани.
  • Около 39% от потребителите на Facebook имат по-голяма склонност да „се чувстват по-малко щастливи от своите приятели“.
  • Най-малко четири от десет потребители „завиждат на очевидния успех на другите“.

От друга страна:

  • Хората, които били на „детоксикация“ от Facebook, изпитали по-малко затруднение, когато е трябвало да се концентрират върху своите задачи.
  • Участниците от групата заявили, че „се чувстват като губещи по-малко от времето си” в социалните медии.
  • Доброволците, които си взели почивка от Facebook, имали 18% по-голяма вероятност да „се почувстват, че живеят в настоящия момент“.

Изследователите стигнали до заключението, че даването на почивка от Фейсбук има двукратно благоприятен ефект върху психичното здраве на човека: може да помогне за увеличаване на удовлетворението от живота ви и да направи вашите емоции „по-позитивни“.

Екипът от учени добави, че ефектите от детоксикацията от Facebook са по-забележими „за тежките потребители на Facebook, пасивните потребители на Facebook и потребителите, които са склонни да завиждат на другите във Facebook.“

Съвети за оттегляне от Facebook

Ако искате да опитате да преминете през детокс, за да подобрите психичното си здраве, следвайте предложенията по-долу.

  1. Деактивирайте профилите си. Това ви пречи да проверявате Facebook, когато почувствате желание да получавате актуализации за приятелите си, и това позволява на други хора да знаят, че сте на детоксикация.
  2. Деинсталирайте всички приложения за социални медии в телефона си. Това ще деактивира сигналите и известията на приложенията, свързани с пристрастяването към социалните медии.
  3. Блокирайте всички сайтове за социални медии на компютъра, лаптопа или други устройства. Това гарантира, че няма да се изкушите да проверите Facebook, дори ако не сте инсталирали приложението на телефона си.
  4. Опитайте друго хоби, вместо да прекарвате времето си във Facebook. Независимо дали сте във Facebook само за 10 минути или няколко часа дневно, няма съмнение, че Facebook изяжда времето, което бихте могли да изразходвате за други полезни дейности. След като деинсталирате Facebook на всичките си устройства, прекарвайте свободното си време в хобита, които могат да ви дадат нови умения или да ангажирате мозъка си в изкуства и занаяти, четене или спорт.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *