(NaturalNews)

Пчелното млечице е гъсто и млечно вещество, произвеждано от пчелите работнички, като храна за царицата майка. Те правят това чрез смесване на мед, пчелен прашец и ензими от жлези в гърлата им. Тъй като пчелата майка е по-голяма, по-силна, по-издръжлива и живее по-дълго от другите пчели, пчелното млечице се смята за здравословна добавка.

Пчелното млечице е богато на хранителни вещества, съдържащо добри количества B-витамини, включително високи нива на витамин B5 и витамин В6, както и аминокиселини, включително всичките осем незаменими аминокиселини. Освен това, пчелното млечице съдържа много други хранителни вещества, включително желязо, калций, витамин А, витамин С и витамин Е.

Специфични ползи за здравето

Най-общо казано, пчелното млечице е полезно за енергийна подкрепа, както и помага за справяне с умората и стреса. Изследвания са показали, че това вещество може да помогне за стимулиране на имунната система и ускорява заздравяването на рани. Изследванията също така показват, че пчелното млечице има противовъзпалителни свойства.

Малко японско проучване, което бе публикувано във Вестник Хранене през 2012 г. установява, че консумацията на пчелно млечице помага за подобряване на производството на червени кръвни клетки (еритропоезата), глюкозния толеранс, както и психичното здраве. В това проучване, в продължение на шест месеца е било вземано 3000 мг пчелно млечице в 100 мл течност на ден, в сравнение с плацебо.

Други ползи за здравето на пчелното млечице, включват:

Намаляване на холестерола – Изследванията показват, че пчелното млечице може да помогне за понижаване нивата на холестерола. Специфични проучвания са показали, че 50-100 мг пчелно млечице всеки ден помага за понижаване  нивата на общия холестерол с около 14 процента при лица, които са имали умерено високи нива на холестерола.

Борба с рака – Ин витро изследвания предполагат, че пчелното млечице може да помогне за предотвратяване на рак. Например, било е установено, че пчелното млечице блокира ефектите за насърчаване на растежа на бисфенол А (ВРА), естроген на околната среда, на човешки ракови клетки на гърдата MCF-7. Други изследвания също така предполагат, че пчелното млечице може да помогне да се потиска притока на кръв към туморите.

• Борба с патогени – едно изследване, публикувано в Списанието по биологична химия открива, че протеин, присъстващ в пчелното млечице има антибактериални и антимикробни свойства.

• Подобрява сексуалното здраве – Пчелното млечице стимулира производството на естроген и помага за стабилизиране на женските менструални цикли, подобрява мъжката морфология на сперматозоидите и като цяло подобрява сексуалния нагон.

• Помага при остеопороза – В едно проучване, пчелното млечице е помогнало да се стимулира производството на колаген тип 1, както и други дейности, необходими за формирането на костите; това се осъществява чрез действието му върху остеобластите. Това прави пчелно млечице потенциално полезно за остеопороза.

• Подобрява здравето на кожата – Пчелното млечице е често срещано в продукти за кожата и това е така, защото съдържа съединения, които проявяват ободрителни и свойства против стареене.

• Облекчава симптоми на менопаузата – Проучвания, проведени върху смес, съдържаща пчелно млечице, цветен прашец и ферментирал пчелен прашец са установили, че помага да се облекчат симптомите на менопаузата в около 33 процента от учебните субекти. Тези симптоми включват главоболие, ниска енергия, сухота на влагалището и уринарна инконтиненция.

Неща, на които трябва да се ​​обърне внимание

Обикновено пчелното млечице се консумира под формата на таблетки, капсули или в течна форма.

Лицата алергични към пчелен мед, пчелен прашец или други пчелни продукти трябва да се въздържат от консумация на пчелно млечице. Алергичните реакции са основният страничен ефект, свързан с приема на пчелното млечице и могат да включват леки такива, като леки стомашно-чревни разстройства, до по-сериозни, като астма, чревно кървене и шок. За лицата, които са силно-алергични към пчелни продукти, приемът на пчелно млечице може дори да има фатални последици. Лицата, които са алергични към иглолистни и тополови дървета също би трябвало да избягват приема на пчелно млечице.

Също така, има доклади на някои лица, че страдат от кожни раздразнения, когато използват локално пчелно млечице.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×