(NaturalNews)

Затлъстелите хора и тези с нормално телесно тегло имат различен състав на чревната флора. Чревната микрофлора на мишките и хората са сходни, с доминиращи Firmicutes и Bacteroidetes. На този етап не е ясно точно кои видове са важни за контрол на теглото. Някои изследвания показват намален брой на Bacteroidetes при пациенти със затлъстяване, а други сочат към по-ниски нива на полезни бактерии като Lactobacillus.

Въпреки, че диетата се отразява на състава на чревната флора, от повечето проучвания се достига до изводът, че чревната флора има ефект върху теглото. Промяна на чревната микрофлора може да бъде важна част от програмата за отслабване.

Няколко механизми предполагат как чревната флора регулира теглото. Това са възпаление, енергия от полизахариди, инсулиновата чувствителност и разходът на енергия и съхранение.

Това, което ядете се отразява на състава на чревната флора, но има хипотеза, че може да се случи точно обратното;  чревната флора частично да определя това, което ядем. Хората с чревната дисбиоза и особено хора с Кандида често чувстват глад за сладко. Вероятно чревната флора може да повлияе на желанието за храна и по този начин играе роля при определяне на избора на диета.

Залъстяването е наследствено и значението на чревната флора не бива да се подценява. Флората се предава от майката на детето по време на раждането, кърменето и първите години. Детето също влиза в контакт с микроорганизми от други членове на семейството. Така наречената „Затлъстяла чревна флора“ се предава на детето. Децата, родени с цезарово сечение имат двойно по-голям риск от наднормено тегло, според изследване на учени от Харвард. Затлъстяването е свързано с липсата на излагане на добри бактерии, които могат да бъдат намерени във вагиналната стена.

Разликите в чревната микрофлора по време на първата година от живота са свързани с повишен риск от затлъстяване по-късно в живота. Особено ниските нива на Bifidobacteria прави децата по-податливи на наддаване на тегло.

Затлъстелите хора обикновено имат проблемна чревна флора с по-голям брой LPS-съдържаща микрофлора и метан-произвеждащи бактерии. LPS – Липополизахарид се свързва със затлъстяване.

Колонизация на асептични мишки с чревна флора от затлъстели или от нормални на тегло мишки води до значително по-голямо увеличение на общите телесни мазнини в тези, колонизирани с „наднормено тегло микрофлора.“ Проучвания при животни показват, че пробиотични добавки с Lactobacillus и Bifidobacterium помагат за поддържане на здравословно телесно тегло и насърчаване на загуба на тегло. Говеда, лекувани с антибиотици, съхраняват много мазнини и това е една от причините, поради които се използват тези лекарства толкова често в храненето им.

Как да включите тази информация в програмата си за отслабване

Здравословeн хранителен режим с намалена консумация на захар, преработени въглехидрати, повече растителни масла, антинутриенти и т.н., ще доведе до по-здравословна чревна флора и ще насърчи загубата на тегло.

Допълнителни промени в чревната флора могат да бъдат важна част от плана ви за отслабване.  Простото ядене на кисело мляко няма да направи съществена разлика в повечето хора. Минимално измити органични растения и растителни продукти, ферментирали храни и пробиотични добавки са добри източници на полезни бактерии. Пребиотиците (разтворими фибри), с които се хранят добрите бактерии, може да се намерят в праз, лук, ябълки и т.н.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Eric Hunter

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×