(NaturalNews)

Възможно е да има безопасен, надежден и естествен начин за лечение на умерени и тежки случаи на акне: Добавянето на богато на омега-3 рибно масло.

Акнето се появява, когато вещество, известно като себум се натрупва и се свързва с мъртвите клетки на кожата. Това запушва порите на кожата, създавайки възпаление и инфекция, която разпознаваме като акне.

Себум е естествено вещество, което тялото произвежда за да пази кожата и други тъкани (като космите) влажни и еластични. Себумът може да се натрупа поради лоша хигиена – създавайки мазна кожа и коса – но много други основни състояния могат да доведат до свръхпроизводство на себум и акне. Например, хормонален дисбаланс (особено високи нива на андрогени) и стрес карат мастните жлези да произвеждат повече себум. Бактериална инфекция също може да увеличи риска от акне, както и оксидативен стрес на кожата. Въпреки, че учените не са успели да свържат специфични храни с акне, широко прието е, че лошото хранене може да влоши това състояние.

Изобилие от невероятни доказателства подкрепя идеята, че увеличаването на размера на омега-3 мастните киселини в диетата може да подобри здравето на кожата и да доведе до намаляване на акне. В допълнение, съотносителни изследвания са показали, че случаите на акне са значително по-ниски сред общности с по-високо потребление на омега-3, отколкото сред общности, които получават по-малко от есенциалните мастни киселини. Досега обаче, няколко експериментални проучвания са провеждани за потвърждаването на доказателствата.

Проучване: Хранителните добавки намаляват тежестта на акнето

Едно проучване върху ефективността на добавките от рибено масло е проведено от изследователи от Калифорнийския Политехнически Университет Помона и публикувано в списание Липиди в Здравето и Болеста през декември 2012 година. Изследователите възлагат на 13 души, които страдат от възпалително акне да допълнят нормалната си диета и средства за защита на акне с 3 г рибено масло на ден (съдържащо 930 мг ейкозапентаенова киселина EPA).

След 12 седмици симптомите на акнето са се подобрили при осем от участниците, но всъщност се влошават при останалите четири. За отбелязване е, обаче, че седем от осемте участници, които показват подобрение са страдали от „умерена до тежка форма“ на акне в началото на проучването, докато три от четирите, чиито симптоми се влошават са страдали от „лека форма“ на акне. Тези смесени резултати показват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи точно кои видове акне реагират най-положително на добавките рибено масло.

„Има известни доказателства, че приемането на добавки рибено масло са свързвани с подобрение на тежестта на акнето, особено за лица с умерена до тежка форма на акне,“ заключават изследователите.

Защо кожата ви има полза от омега-3 мастни киселини

Рибеното масло е с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, които са доказани, че имат множество ползи за здравето. Една от най-добре установените ползи на омега-3 мастните киселини са техните мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тъй като възпалението и оксидативния стрес играят ключова роля в развитието на акне, има логика повишения омега-3 прием да може да намали тежестта на състоянието.

В допълнение, омега-3 мастните киселини (по-специално DHA) са показали също така, че помагат за намаляване на психически стрес, включително тревожност и депресия. Това може да е друго обяснение за техните свойства против акне, тъй като стресът е с основен принос за това.

Освен омега-3 мастни киселини, рибеното масло също съдържа биоактивни химикали, наречени простагландини. Сред другите им функции, простагландините произвеждани от тялото ви помагат за регулиране на производството на кожата на себум.

Разбира се, ползите за здравето на омега-3 мастните киселини не спират с борбата с акне. Значителен обем научни доказателства подкрепят предимствата на омега-3 мастни киселини за намаляване на инфаркти, възпаления, кръвно налягане и риска от множество хронични заболявания.

Освен от рибено масло, може да намерите омега-3 мастни киселини в ленени семена, семена от чиа, тученица, киви и рапично масло.

Източник: http://www.naturalnews.com/040764_omega-3s_acne_natural_treatments.html#ixzz2WWfafjbF

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×