червен-лук-зеленчук-дъска-за-рязане

Рязането на лук може да ви накара да заплачете, но това е жертва, която си струва, защото лукът може да придаде на ястието невероятен вкус. Но знаете ли, че яденето на червен лук предлага различни ползи за здравето и че те могат да ви помогнат да управлявате кръвната си захар?

Суров срещу готвен червен лук

Според Хейли Куукс, диетолог в Центъра по хранене „Франсис Стърн“ на университета „Туфтс“, лукът е пълен с полезни химикали като антиоксиданти, флавоноиди, серни съединения и витамин С.

Лукът е питателен, независимо дали го консумирате суров или сготвен по някакъв начин. Въпреки това, суровият лук има по-високи нива на серни съединения. Съединенията на сяра в лука се образуват чрез ензимна реакция, когато се нарязват или раздробяват.

Според проучвания, тези серни съединения предлагат няколко предимства, като например насърчаване разграждането на кръвни съсиреци, което може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт. Тези лукови съединения също могат да намалят производството на нездравословен холестерол в организма.

За да се увеличи максимално съдържанието на сяра в червения лук, по-добре е да се яде суров. Готвенето на лук значително ще намали количеството на съединенията, които предлагат различни ползи за здравето.

Единственият недостатък е, че тези серни съединения са отговорни за острата миризма на лук. Съединенията също ви карат да се разплаквате, когато срязвате лука.

Ако можете да се насладите на вкуса на суров червен лук, добавете го към ястия като салати или сандвичи. Ако предпочитате да ядете сготвен по някакъв начин лук, лекото му приготвяне също предлага много ползи за здравето. Сервирайте лук на скара или печен лук като гарнитура или го запържете с чушки, с месо или ориз и други зърнени храни.

Ето няколко причини да започнете да ядете суров червен лук:

  1. Може да повиши здравето на сърцето. Червеният лук има флавоноиди, които насърчават здравето на сърцето. Те съдържат и органични серни съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Тиосулфинатите в лука действат като естествени разредители на кръвта, което може да намали риска от инсулт.
  2. Може да стимулира имунната ви система. Червеният лук има селен, който може да укрепи имунната система и да стимулира имунната функция. Лукът също има противовъзпалителни свойства, които могат да спомогнат за облекчаване на състоянието на хората, страдащи от астма.
  3. Може да помогне за контрол на кръвната ви захар. Съдържащите сяра съединения на суровия червен лук може да помогнат за понижаване нивата на кръвната захар, ако имате диабет.
  4. Има противоракови свойства. От всички различни видове лук червеният вид е най-ефективен при унищожаването на раковите клетки на гърдата и на дебелото черво. Външните слоеве на червения лук съдържат кверцетин и този антиоксидант се бори с вредните свободни радикали в тялото. Червеният лук също е богат на антоцианин. Тези две съединения могат да накарат раковите клетки „да се самоубият”. Увеличаването на нивата на антоцианина и кверцетина може да попречи на растежа на раковите клетки в тялото ви. Освен това, суровият червен лук може да помогне за свеждане до минимум на риска от рак чрез елиминиране на канцерогените от черния дроб, инхибиране на възпалението, неутрализиране на свободните радикали и възстановяване на увреждането на ДНК и тъканите.
  5. Може да стимулира детоксикацията. Общият антиоксидант на червения лук може да спомогне за повишаване на активността на два мощни съединения: глутатион и супероксиддисмутаза (SOD). Тези съединения могат да поддържат различни пътища за детоксикация, които помагат за премахване на токсините от организма.

Независимо от предпочитанията ви относно хранене, консумирането на повече червен лук дневно може да помогне за подобряване на цялостното ви благосъстояние. Дори може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система и да намали риска от развитие на рак.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *