(NaturalNews)

Имали ли сте пристъпи на болки в кръста? Забелязвате ли скованост и болки при преминаване от седнало в изправено положение? Седите ли в седнало положение в продължение на повече от четири часа на ден? Ако сте отговорили с ДА на някой или на всички тези въпроси, тогава може да страдате от стегнати бедрени флексори. Мускулите, които движат коляното към гърдите ви имат дълбоки корени в долната част на гърба и може да бъдат основна причина за болки в кръста.

Виновникът

Мускулът илиопсоас е комбинацията от три мускули в тялото, които се събират в един мускул в бедрото. Илиакусът, псоасният основен и второстепенен започват от ниската част на гърба и таза и се свързват към горната част на бедрената кост. Псоасният основен мускул започва в лумбалната част на гръбначния стълб, където произхожда от прешлените и дисковете от L1-L5 преди да премине надолу, за да се свърже с други мускули.

Тяхната функция

Въпреки, че урокът по анатомия може да бъде скучен, илиопсоас е от жизненоважно значение за правилната поза и движение. Илиопсоас е най-силният от сгъвачите на бедрото и е необходим за ходене, тичане и стоене изправен. Един общ признак за участие на илиопсоас, е когато изпитвате болка при преминаване от изправено в седнало положение. Най-честата причина за стягане в илиопсоас е заседналият начин на живот, включващ дълги периоди в седнало положение.

Как седенето води до болки в гърба?

Хората са еволюирали, за да функционират по-ефективно в изправено положение. За съжаление, седенето за дълги периоди от време се превръща в нещо доста често срещано явление. Когато сте седнали, бедрата са на 90 градуса към торса. Тази позиция имитира действието на мускул илиопсоас, който е сгъване на бедрото. Мускулът поема тази позиция без активно движение и се стяга. Ако прекарвате седнали повече от четири часа на ден, мускулите свикват и приемат тази позиция като нормална. Когато се изправите разтягате мускула в позиция, която не се използва често, причинявайки болка. Тъй като мускулът се прикрепя в лумбалната част на гръбначния стълб и се разтяга, болката се усеща в долната част на гърба, подобна на дискова херния. През цялото време, това е просто един мускул, който трябва да бъде опънат.

 Решение на проблема

В идеалния случай, работа, която не изисква от вас да сте в седнало положение през цялото време, поне 30 минути умерени упражнения всеки ден ще поправят проблема. Стречингът е следващото най-добро решение за облекчаване на симптомите. Един от най-лесните начини да се разегне този мускул е използването на леглото. Застанете по дължината на леглото си с лице към таблата. Поставете едното коляно на леглото с другия крак на земята, като използвате ръката си върху леглото като стабилизатор, бавно плъзгайте крака си на земята към таблата, като същевременно поддържайте крака на леглото към противоположната посока. След като не можете да  плъзгате крака по-напред, с опитайте да изправите тялото си. Ще стигнем до точката, където чувствате дълбоко разтягане в участъка на бедрото. Задръжте за 10-15 секунди и повторете от другата страна. Добавянето на това упражнение към обичайната ви рутина сутрин и вечер, може да удължи здравето на гръбначния стълб и да премахне на болките в кръста.

Източник: http://www.naturalnews.com/036879_low_back_pain_iliopsoas_muscle_stretching.html#ixzz2zq2bAroF

Автор: Daniel Zagst

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×