(NaturalNews)

Скорошно проучване, което се появи в Клиничен Вестник на Американското Дружество по Нефрология обсъжда ползите от консумиране на плодове и зеленчуци срещу наднорменото натрупване на киселина в бъбреците на страдащите от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ).

Стандартните диети се състоят главно от животински протеини и зърна. Поради високото рН се създава киселинно натрупване в тялото, често водещо до състояние, наречено метаболитна ацидоза. Поради нарушената способност на бъбреците да премахват киселината чрез уриниране, тези с ХБЗ, също често се борят с ефектите на метаболитна ацидоза. На по-драматичния край на спектъра, метаболитната ацидоза може да доведе до смърт, но честите симптоми включват летаргично поведение, объркване и учестено дишане.

Борбата с високи нива на киселина в организма може да включва отстраняване на някои храни с високо съдържание на киселина от диетата, също така може да помогне и добавяне на високо алкални плодове и зеленчуци. А комбинацията от двете, дори и в краткосрочен план може да бъде за по-тежките случаи.

С добавяне на „алкално-индуциращи плодове и зеленчуци, пациентите са имали благоприятен отговор чрез намаляване на маркерите на пикочните бъбречни заболявания“, казва водещият изследовател на проучването д-р Уесън от Тексаския A & M Университет Колеж по Медицина.

Намаляване киселинността на храните

Дори когато се използват естествено киселинни съставки в рецептите, има няколко химични трика, които могат да бъдат използвани за промяна на рН нивата, за да са по-близо до алкални. Един прост метод е да се добави щипка бакпулвер в ястието, което не променя аромата по никакъв начин, но може да намали общата киселина в храната. Дехидратация на храните, прекалено готвене или всеки процес, който премахва водата от храната може да насочи храните в киселинна посока на рН диаграмата, така че консумирането на растителни храни в по-сурово състояние е по-подходящо.

На последно място, простото добавяне на алкални храни към киселини ястия може да създаде неутрален ефект в тялото, така че това киселинно и алкално комбиниране е прост метод за тези, които търсят да преминат към по-алкална диета, или поне „по-малко киселинна.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Antonia

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×