(NaturalNews)

Още три селскостопански пестициди са били добавени към нарастващия списък на известните химически отрови, убиващи пчелите, благодарение на ново изследване, публикувано в Списание токсикология и химия на околната среда. Изследователите, свързани с нестопанската група Общество на токсикология и химия на околната Среда (SETAC) установили, че дори и сублетални дози от три често използвани инсектицида нараняват пчелите по значителни начини, които могат да доведат до синдрома на разрушената пчелна колония (CCD) и други състояния на масово измиране.

За изследванията си д-р Стефан Каравалхо и колегите му от Федерален университет на Lavras в Бразилия и Национален институт по агрономическо изследване във Франция изпитват физиологичните ефекти от делтаметрин, фипронил и спинозад на разнообразието пчели (Apis Mellifera) или Гръцка пчела. Трите химически вещества са били приложени на пчелите в различни дози, за да се провери за причинени щети и да се наблюдава нивото на смъртност.

Това, което откриват е, че независимо от дозата, селскостопанските химикали значително увреждат здравето на пчелите по редица ключови начини. Освен, че вредят на тяхната имунна система, трите химикала  променят когнитивните способности на пчелите, както и здравословното функциониране, което се изисква от пчелите за правилно събиране на нектар и поддържане на точна физическа ориентация.

„Делтаметрин, фипронил и спинозад, широко използвани пестициди в селското стопанство и контрол на вредителите в дома, са били приложени на здрави пчели и се оказват токсични до известна степен, независимо от дозата,“ обяснява EurekAlert! съобщение за проучването. „В сублетални дози пестицидите модулират ключови ензими, които регулират физиологичните процеси, познавателните възможности и имунните отговори, като полет до кошера, асоциативно учене, режим на работа и развитие на потомство.“

Делтаметринът е пиретроиден инсектицид, често използван в домашни спрейове за дървеници и мравки, и се използва за третиране на открити площи като голф игрища и градини, докато фипронилът е широкоспектърен инсектицид, често използван при култури с търговска цел. Спиносадът обикновено се използва при третиране на домашни градини и растителни легла и дори понякога се използва за третиране на въшки при деца.

Безброй проучвания не може да са грешни: инсектициди от много сортове убиват пчелите

Това проучване е само едно от многото през последните години, което идентифицира връзката между използването на пестициди и мистериозното изчезване и смърт на милиони пчели по целия свят. Други скорошни изследвания са установили, че неоникотиноидни пестициди като имидаклоприд също са токсични за пчелите, както и пиретроид и множество други органофосфатни инсектициди.

„Пестицидите многократно са замесени като основен проблем в спада на опрашването, не само чрез директни смъртни случаи на пчелите, но и чрез сублетална експозиция, причиняваща промени в репродукцията на пчелите, навигацията и търсене на храна“, обяснява нестопанската група Отвъд пестициди. „Тези химикали имат последици както за пчелите, така и за други опрашители, като едрите мъхести пчели и колибри, както и организми, които са от полза за околната среда.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *