Фитнес-йога-разтягане-плаж-море-поза

(NaturalNews) Много хора, които практикуват йога съобщават, че тя намалява стреса и им помага да придобият чувство за вътрешно спокойствие. Древната практика, която съчетава движение с дъх, е изследвана от учени като начин да помогне на пациенти с рак да облекчават симптомите и стимулират възгледа и качеството си на живот.

Редица изследвания вече са проучили ефектите на йога върху пациенти с рак, но една онколожка, която е също и инструктор по йога, съобщава, че доказателствата, които е виждала от първа ръка в работата си с пациенти през последното десетилетие са били цялото доказателство, от което тя се нуждае, за да разбере, че помага.

Д-р Лиза Мюлер е онколог и йога инструктор за Националния медицински център Град на надеждата. Тя казва: „Не е трудно да се разбере. Йога помага. Всеки, който познавам и на който съм преподавала е подпомогнат от йога…“

Някои от предимствата, които е виждала при пациенти с рак, които практикуват йога, включват подобрени сила и гъвкавост, освобождаване от нервни болки, и намаляване на друга болка, гадене и умора. Много от пациентите са установили, че това им помага да получат повече сън, а също така намалява техния страх и безпокойство. В допълнение, някои от тях са докладвали за по-добра памет, което помага да се отблъсне мозъчната мъгла, която е известна като „химиомозък.“

Мюлер подчертава, че йога не трябва да бъде особено интензивна, за да бъде терапевтична. Тя посочва пет прости пози, които могат да бъдат адаптирани към физическата способност на човек. Когато се комбинират с дълбоко, съзнателно дишане, тези пози могат да осигурят значителни ползи:

  • Поза маса: Позата гоасана (goasana) може да доведе до баланс.
  • Поза свещ: Позата сарвангасана (sarvangasana) може да бъде модифицирана с помощта на стена за подкрепа на тялото.
  • Поза мъртвец: Позата шавасана (savasana) може да се подкрепи с помощта подложка за врата.
  • Детска поза: Позата баласана (balasana) може да успокои ума, жизнено важна полза по време на стрес.
  • Поза дърво: Позата врикшасана (vrksasana) може да помогне с баланса, и ако е необходимо, хората могат да я изпълняват с двата крака на земята.

Не всеки пациент може да ходи на клас по йога, но Мюлер казва, че съзнателно дишане в малки дози през целия ден може да донесе на хората някои от същите ползи, които предоставя клас по йога. Бавни и стабилни вдишвания от време на време може да помогнат за „рестартиране“ на ума и тялото.

Множество изследвания подкрепят идеята, че йога е терапевтична

Проучване от Университета на Тексас MD Anderson Cancer Center от 2011 г. показва, че йога помага за подобряване на качеството на живот на жените, които са подложени на лъчетерапия за рак на гърдата. Някои от отбелязаните предимства са били намалена умора, общо подобряване на здравето, по-добро физическо функциониране и намаляване на нивото на стресов хормон кортизол. Това е особено значима полза, защото се смята, че повишени нива на хормони на стреса през целия ден, влошават резултата при пациенти с рак на гърдата.

Друго проучване, което е публикувано в Cancer Nursing през 2010 г., показва изключително позитивен отговор към специализирана програма Айенгар йога, насочена към хората, преживели рак на гърдата, 94 на сто от участниците отчитат подобрение в качеството си на живот, 88 процента казват, че се чувстват по-добре физически , 87 процента казват, че се чувстват по-щастливи, а 80 на сто заявяват, че се чувстват по-малко уморени. Други ползи, отбелязани в двугодишното проучване, включват намаляване на стрес, депресия и тревожност, както и подобрения в имиджа на тялото.

Дишането прави цялата разлика

Дишането е важен компонент от йога, и чистият въздух е от жизненоважно значение за извличане на най-големи ползи от всяка дихателна техника. Излизането на открито за йога сесия може да бъде особено полезно.

Мюлер смята, че йога може да е от полза за абсолютно всеки, независимо от състоянието му.

„Няма човек, който не би имал полза от йога практика, без значение в какъв етап от лечението е“, каза тя. „Дори и в болница, болен на легло, научаването как да се диша, може да помогне.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Isabelle Z.

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×