Черният дроб е най-големият солиден орган в тялото ни. Той може да бъде неблагоприятно засегнат от лоша диета и начин на живот, консумация на алкохол, ацетаминофен, болкоуспокояващи, както и безброй токсини в околната среда.
Той е отговорен за филтриране на кръвта от токсините и превръща отпадъците от метаболитните функции в уреята да се елиминират чрез урината. Той създава жлъчката за подпомагане разграждането на мазнините и въглехидратите.

Черният дроб филтрира токсините от кръвта и синтезира глутатион, главен антиоксидант, който също помага за рециклиране на други изразходени антиоксиданти. Помага още за балансиране на кръвната захар и създава червени кръвни клетки.

С влошаването на нашия черен дроб се влошава и цялостното ни здраве. Слабо функциониращ черен дроб може да доведе до диабет. Остра чернодробна дисфункция включва хепатит А, В и С, които се считат за инфекциозни, вирусни възпаления, причинени от междуличностни контакти, сексуален контакт или кръв.

Не всеки се съгласява с вирусния аспект на хепатита, особено хепатит C, но всички са съгласни, че проблемът e възпалението. Цироза на черния дроб обикновено се получава от консумация на твърде много алкохол. Но последната голяма вълна от чернодробно заболяване идва от безалкохолни мастни заболявания на черния дроб (стеатоза).

Медицината веднага предлага сериозни интервенции, като чернодробни трансплантации, ако възприеме, че има прекалено много щети на черния дроб, за да се възстанови.

За щастие, при подходящи условия черният дроб може да остане много здрав или да бъде излекуван, независимо от състоянието, защото може самостоятелно да поправя клетъчно увреждане.

Билки, които ще са от полза за черния дроб, независимо от неговото състояние

Колкото по-сериозен е проблемът с черния дроб, толкова повече от тези билки могат да се използват. За поддържане на здравето на черния дроб си заслужава да се обмислят една или две.

Билки от (1) до (4) могат да бъдат закупени в насипно състояние и да си направите свои собствени тинктури или екстракти.

При използване на коренови парчета на всяка билка не надвишавайте една трета с водно-алкохолен разтвор в голям буркан. Използвайте дори по-малко в по-малки буркани. Тези малки парчета корен се подуват повече от листата, праховете или семената.

(1) Бял трън (Силимарин): Това е най-препоръчваната билка за всички чернодробни заболявания и за всекидневна защита на черния дроб от токсините. Белият трън е наличен в капсули или екстракти, понякога се нарича силимарин, което е активната съставка, която е в семената.

Белият трън е цъфтящо растение от семейството маргаритка, характерно за Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Клинично доказан е за подобряване на чернодробната функция и възстановяване на увреждания на черния дроб. Стандартизиран 80% силимарин се препоръчва или в хапчета или във формата на екстракт с дозирани количества, вариращи от 100 до 1000 мг.

Обичайно е за хора с чернодробни проблеми да вземат 300 мг три пъти дневно. Независимо дали черният дроб се нуждае от лечение или защита, бял трън може да се използва толкова дълго, колкото човек си поиска. Ако сами си правите тинктури е най-добре да използвате семена от бял трън.

(2) Глухарче: Глухарчето е друга билка за черния дроб, понякога смесвана с бял трън в капсули, което е отлична комбинация. Някои предпочитат екстракти или дори чайове, направени от глухарче. Глухарчетата са плевелите с малки жълти цветя, от които много хора се оплакват, когато изскачат в техните тревни площи.

Освен че е добър източник на повечето основни витамини, растението предлага желязо, калий и цинк. Неговата най-ценна функция е стимулирането на производство на жлъчка и потока между жлъчния мехур и черния дроб, подобрява чернодробната функция и здравето като цяло.

Ако сами си правите чернодробни тинктури, използвайте парчета корен от глухарче.

(3) Корен от репей: купува се още и като необработени парчета нарязан корен, които могат лесно да се направят на чай. Това е любимото средство за пречистване на кръвта сред лекарите, практикуващи Аюрведическа медицина.

Също така стимулира жлъчния поток, докато помага на отслабения черния дроб чрез пречистване на кръвта и възстановяване на увредените клетки. Малки парчета корени от репей са идеални за тинктури, които можете да си направите сами. Оставя се да се подуе по време на процеса на накисване.

(4) Артишок (цинарин): Тази билка също така подпомага потока и производството на жлъчен сок. Тя помага за предотвратяване на камъни в жлъчката и може  значително да се съкрати жълтеница. За тинктури се използва съчетание от изсушени листа и цветни пъпки. Тинктурата може да се направи без опасения за подуване на парчетата корени.

(5) Куркума (куркумин): Тази билка е най-клинично тествана и е писано за нея за всякакви възпаления. Тъй като повечето чернодробни заболявания са възпалителни, е разумно да я включите в протокола за изцеление на черния дроб.

Капсулите от Куркумин са лесно достъпни. Но за да осигурите максимално усвояване, намерете тези, които включват пиперин, активна съставка на черния пипер, която помага за значително извличане на хранителни вещества от храните.

Някои хора препоръчват да се изпразва съдържанието на капсулата куркумин в малко зехтин и да се изпива. Традиционно, куркумата се смесва с топли мазнини, като гхи, мляко или кокосово масло, за да се подобри бионаличността на куркумин от куркумата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

By admin

One thought on “Пет билки, които черният ви дроб ще заобича – детоксикация, усилване на функцията и повече”

Напиши коментар

Добави обява

×
×