Трудно е да се намери хранителен продукт, по-гъвкав от сода бикарбонат. Това бяло разтворимо съединение, което се нарича още натриев бикарбонат, е бил използвано в продължение на векове – толкова назад, колкото древен Египет – като естествен почистващ агент и консервант. През 1843 г., когато британският химик, Алфред Бърд, създадава търговската сода за хляб, съединението натрупва допълнителна популярност. Днес сода за хляб може да се намери в почти всеки дом и все още остава популярна като съставка за печене. Благодарение на своите способности за рН-регулиране, обаче, този евтин и екологично чист продукт има много повече приложения, отколкото хората осъзнават и много от тези приложения излизат и извън кухнята.

Дезодорант

Сода бикарбонат е силно антибактериално средство и може да убие бактериите, отговорни за миризмата на потта. Просто смесете една осма от една чаена лъжичка сода за хляб с малко количество пречистена вода (не я разтваряйте) и втрийте разтвора под мишниците си. Това е много по-естествен начин за неутрализиране на миризмата, отколкото използването на търговски дезодоранти, чиито списък на съставките често се чете като набор от химия. Моля отбележете, че содата не е антиперспирант. Естествени антиперспиранти не съществуват, тъй като само химикали са в състояние да спрат потните жлези на тялото ни да функционират (което е лоша идея и може да доведе до дългосрочна токсичност). Ето защо, все пак ще се потите, когато използвате природни дезодоранти като сода, но потта ще има неутрална миризма.

Паста за зъби

Много естествени пасти за зъби съдържат сода за хляб. Антибактериалните ѝ свойства помагат за предотвратяване на плаки и избелват зъбите като бонус. Не е необходимо да се закупува скъпа природна паста за зъби, когато содата сама върши работата много добре. Просто вземете една щипка сода за хляб и я поставете в малка купа. След това се добавя малко пречистена вода в купата и се разбърква. Някои хора обичат да добавят морска сол в разтвора, за да даде тласък на неговата ефективност.

Агенцията по храните и лекарствата отчаяно се опитва да изплаши хората от използването на сода за хляб като паста за зъби, като твърди, че тя е „твърде абразивна.“ Подобно на други, почитани почистващи зъбите средства, като водороден пероксид, все пак, тази предполагаема абразивност може да се контролира чрез разреждане. Ако зъбите ви са чувствителни, например, помислете за добавяне на повече вода към разтвора. Това ще намали ефикасността на содата, в резултат на по-нежно (но все пак ефективно) почистване.

Антиацид

Ако страдате от стомашни киселини, лошо храносмилане или всяко друго състояние, причинено от повишена стомашна киселина, разтворете една чаена лъжичка сода бикарбонат в чаша пречистена вода и пийте разтвора бавно (за предпочитане на празен стомах). Сода бикарбонат е силно алкална и ще помогне да неутрализира стомашната киселина. В действителност, хронично страдащите от повишена стомашна киселина често признават, че облекчението предоставено от содата за хляб е по-дълготрайно от това, предвидено от комерсиалните антиацидни таблетки.

Почистващо средство за лице

Сода бикарбонат е прекрасно средство за почистване на лицето. Помага при акне, екзема, пъпки и други кожни заболявания. Смесете 2 чаени лъжички сода за хляб и 1 чаена лъжичка топла вода в малка купа, след което сместа се разбърква, докато се формира паста. След като почистите лицето си с топла вода (това ще помогне за отстраняване на излишната мръсотия), то се покрива с пастата и се масажира с нежни, кръгообразни движения. След няколко минути измийте лицето си обилно с топла вода.

Прах за пране

Добавянето на сода за хляб във вашето пране е ефективен, рентабилен и химико-безплатен начин за съхраняване на дрехите ви чисти и меки. Просто добавете половин чаша сода за хляб в пералнята или на всеки цикъл на изплакване. Сода бикарбонат е особено добър избор за хора, които предпочитат дрехи, изработени от естествени влакна, като органичен памук, лен, коноп. В крайна сметка, какъв е смисълът от закупуването на тези естествени дрехи, ако ще ги перете с химични препарати?

 

Автор: Michael Ravensthorpe

Източник: http://blogs.naturalnews.com/five-amazing-non-dietary-uses-baking-soda/

Превод от английски на български

By admin

5 thoughts on “Пет невероятни приложения на сода бикарбонат”
 1. Био Поглед Содата бикарбонат или НАТРИЕВ КАРБОНАТ – Na2CO3 е продукт , получаващ се от съединяването на БОЖИЙТЕ '' изобретения '' – 2NaOH + CO2 → Na2CO3 + H2O !!!! Що се отнася до Алфред Сток , той няма нищо общо със бикарбоната !!!!
  Алфред Сток (Гданск, 16 Юли 1876 – Акен, 12-ти август, 1946) е немски учен, специализирал в областта на неорганичната химия, първият изследовател на борохидридите и силиций в областта на координацията на химията. В трудовете му също е включен живака и неговите токсични ефекти или МЕРКУРИЯЛИЗМЪТ. Наградата Алфред Сток се присъжда в негова памет от германското общество на химиците – Gesellschaft Deutscher Chemiker.2 1. Трона
  На няколко места в света съществува т.нар. трона Na3HCO3CO3·2H2O или наричана още естествена сода, съединение което предполага лесен добив на калцинирана сода. След първоначално филтриране от пясък и др. примеси троната се подлага на изпичане в содови пещи (или калцинатори) от които се получава готовата калцинирана сода. Едно от най-големите находища в света се намира край град Грий Ривър в щата Уайоминг, САЩ.

  2. Метод на Леблан
  През 1791г. френският химик Никола Леблан патентова процес, който използва като входящи суровини сол (натрие хлорид), сярна киселина, варовик и въглища.

  2 NaCl + H2SO4 → Na2SO4 + 2 HCl

  Na2SO4 + CaCO3 + 2 C → Na2CO3 + 2 CO2 + CaS

  Натриевия карбонат се извлича от пепелта чрез вода, която после бива изпарявана. Този метод вече няма промишлено приложение поради тежките условия които използва и силното замърсяване до което води.

  3. Метод на Солвей
  През 1861 г. белгийският инженер-химик Ернст Солвей открива метод, чрез който може да се получи натриев карбонат от натриевият хлорид с помоща на амоняк. Поради тази причина, този метод често е наричан "амонячен метод" или "метод на Солвей". Първоначално калциевият карбонат (варовик) се изпича при което се получава калциев окис (негасена вар) и въглероден двуокис:

  CaCO3 → CaO + CO2
  Следва получаването на натриевия бикарбонат:
  NaCl + NH3 + CO2 + H2O → NaHCO3 + NH4Cl

  На практика тази реакция се провежда на два етапа – първоначално воден разтвор на натриевия хлорид се обогатява с амоняк. Това става в специални апарати, наречени абсорбери. После, амонизираният вече разтвор на натриевия хлорид се подава в други апарати, наречени карбонизационни колони. В тях въглеродният двуокис барбутира в амонизирания разтвор на NaCl при което се отделя бикарбонатна суспензия. Натриевият бикарбонат е във вид на кристал който се филтрира със специални филтри (вакуумни или лентови).
  Следва изпичането (наричано още калциниране, откъдето произлиза и наименованието на содата):

  2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2

  Паралелно с това се извършва регенерацията (възстановяването) на амоняка:

  CaO + H2O → Ca(OH)2
  Ca(OH)2 + 2 NH4Cl → CaCl2 + 2 NH3 + 2 H2O
  Добавяните в системата количества амоняк са нищожни – само за покриване на загубите.
  Освен рециклирането на амоняка, методът на Солвей консумира само сол и варовик, а отделя като отпадъчен продукт само калциев хлорид. Всичко това прави метода на Солвей далеч по-ефективен от метода на Леблан. Поради тази причина той бързо се налага като технология на производство. През 1900г. вече 90% от произведената сода е по метода на Солвей, а последния завод работещ по метода на Леблан е затворен в началото на 20-те години на 20-ти век. Така , че не вкарвайте хората във вашия филм на невежеството , само защото вие самите сте невежи . Освен това е подсъдно при толкова много методи за информация в наши дни , да си позволявате да пишете глупости , преди да сте се документирали , поне малко !!!!!!

Напиши коментар

Добави обява

×
×