(NaturalNews)

Науката е неоспорима за този прост факт: Хербицидът Раундъп, произведен от Монсанто е смъртоносна химическа отрова, която остава върху – и във – хранителните култури, консумирани от милиони хора. И многото последици от продължителната употреба на Раундъп в комерсиалното земеделие са достатъчна причина, поне за всеки рационално мислещ индивид, да се забрани завинаги този токсичен химически коктейл в името на околната среда и човечеството.

Това са силни думи, но те са напълно обосновани. В скорошна статия, публикувана от Rodale News, онлайн редакторът на сайта подчертава пет тревожни факти за Раундъп, които доказват, че той принадлежи към кофата за боклук на историята, а не на първите редици на съвременното производство на храна. Раундъп не се биоразгражда, както се претендира; той не е безвреден, убива земята, царството на животните, а в крайна сметка и човечеството.

Културите Раундъп Реди абсорбират глифозат

Въпреки твърденията на индустрията, Раундъп не се измива просто от културите след като биват напръскани. Наскоро проучване от Норвегия установи, че глифозата се натрупва вътре в културите в „прекомерни“ нива.

Публикувано в последния юнски брой на списание Хранителна химия, проучването разкрива, че докато културите Раундъп Реди са способни да издържат на глифозат, за да оцелеят, те също така го абсорбират и по този начин го включват в храната ни. Това означава, че хората, които ядат генетично модифицирана (ГМ) соя или продукти, получени от нея, включително соев лецитин и соев протеин, ядат също и химически разтвор, свързан с всякакви видове здравословни проблеми.

Излагането на Раундъп удвоява риска от лимфома

Правителството поддържа същото положение като Монсанто – че по същество глифозата е инертен и нещо, за което не трябва да се притесняваме. Но последният преглед на повече от 44 публикувани научни изследвания открива друго, като установява, че излагането на глифозат удвоява риска на фермерите от развитие на неходжкинов лимфом.

„Авторите на изследването теоретизират, че глифозата нарушава нормалното функциониране на белите кръвни клетки, като хвърля имунната ви система в болно, нефункционално състояние“, пише Лия Зербе за блога Maria’s Farm Country Kitchen.

Раундъп се използва толкова активно, че се намира във въздуха и дъждовната вода

Би било едно, ако Раундъп беше изолиран само в нивите. Но учените установяват, че сега химикалът се разпространява във въздуха и дори вали с валежите. Това означава, че сега, глифозата пътува с вятърните модели и вали върху домовете на хората и по градските паркове, където играят деца.

Раундъп убива пеперуди и други опрашители

Дори ако Раундъп наистина помага да се повишат добивите и да се произвежда повече храна – както е показано тук и другаде, това всъщност не се случва – вредата, която се нанася на пеперудите и други опрашители от пестицидите за ГМ култури е просто непростима.

Изследователи от Щатския Университет на Айова открили, че употребата на глифозат е довела до намаление с 81 процента на пеперудите монарх, които разчитат на млечка за размножаване и оцеляване. Подобно на пчелите, пеперудите монарх служат като опрашители на посеви. Без тях много семена и плодни растения не биха могли да оцелеят.

Раундъп дори не работи, както се претендира

Може би най-голямата причина, поради която Раундъп заслужава да бъде забранен завинаги е, че хербицидът дори не работи. Прекалената употреба на Раундъп е довела до появата на силно резистентни „суперплевели“, които вече не отговарят на химичните обработки и сега измъчват милиони акри земя с култури в Америка.

Поради това Агенцията за Защита на Околната Среда на САЩ (EPA) се подготвя да одобри още по-смъртоносен хербицид, направен от компонент на Агент Ориндж, химикалът на Монсанто, използван за биологично оръжие по време на Виетнамската война.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

By admin

4 thoughts on “Пет причини, поради които Раундъп трябва да бъде забранен завинаги”
  1. След като на сащ-американците им харесва да се пръскат с „Раундъп“, нека го правят, но не да се опитват да тровят и Европа !!!

  2. Раундъп ми унищожи плевелите за две седмици, но скоро след това те отново пораснаха. А реколтата в зеленчуковата ми градина, в която го ползвах, израстна твърде слаба. Никога повече няма да ползвам раундъп!!!

  3. Алтернативите паракват и дикват не са по-безвредни, други просто няма. Евентуално може би ореланин, но той е скъп, трудно достъпен и не по-малко опасен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *