(NaturalNews)

Повечето хора днес са доста заети и често изискват бързи решения за енергия, за да се преборят с умората през деня. Енергийните напитки и барове могат да донесат временно облекчение. Експерти обаче изразиха загриженост относно вредните химикали, като кофеин, захар и други стимуланти, които се съдържат в тях.

Вредните химикали разбиват тялото

Имало е енергийни напитки в миналото, които са били свързани с неблагоприятни последици. Скорошен анализ е показал, че умората забавя имунната система, като ни прави по-податливи на заболявания и депресия. В такова състояние тялото може лесно да се сгромоляса при въвеждането на вредни химикали, особено ако има големи дози от тях. Обещанията за бързо оправяне не гарантират безопасни и ефективни резултати.

Ефективни начини за реенергизиране на вашето тяло

Вместо да разчитате на изкуствени продукти, всички тези природни стратегии могат да осигурят повишаване на енергията, за да издържите през целия ден:

  • Избягвайте обезводняване

Незабавно облекчение може да бъде изпитано чрез пиене на студена вода след изтощителен ден. Въпреки че водата няма хранителни вещества, съставът от кислород и водород върши чудеса в тялото. И всеки път, когато тялото се освежи, то  е готово да потегли отново. Водата е страхотна и естествена и дава бърз тласък на енергия.

  • Яжте закуска

Много хора са изкушени да пропускат закуската, за да спят няколко минути повече. Яденето на закуска сутрин действително дава на тялото постоянна доставка на енергия, от която се нуждае поне до обяд. Предоставяне на храни за организма в началото на деня индуцира метаболитните процеси, като прави тялото будно в това много важно време на деня. Яжте зърнени закуски, постен протеин, плодове и хляб за закуска.

  • Яжте богати на протеини храни

Протеинът е хранително вещество, което поправя и изгражда тъканите. Препоръчително е да се приемат подходящи количества протеин с храненето. Месото може да осигури енергия. Богати на протеини храни, като тофу, сирене, кисело мляко, мляко, ядки, крехко червено месо, риба и пилешки хранителни продукти се разграждат по-бавно от богатите на въглехидрати храни. Когато запасите от въглехидрати са изчерпани, тялото все още може да използва енергията от протеини.

  • Яжте въглехидратите умно

Общоизвестно е, че въглехидратите са основен източник на гориво за тялото. Хората винаги трябва да бъдат мъдри в избора на храни, богати на въглехидрати. Препоръчва се избягване на захари. Въпреки че те са добри доставчици на енергия, за съжаление захарите могат да доведат до понижени нива на енергия в дългосрочен план. Също така, избягвайте преработени въглехидрати, защото те не съдържат фибри. Вместо това, ползвайте  храните с пълнозърнест хляб, кафяв ориз и зърнени култури. Препоръчва се четене на етикетите и запознаване с различните съставки.

  • Магнезий

Богати на магнезий храни са бразилски ядки, орехи и бадеми. Яденето на повече от тези ядки ще накара тялото да бъде по-малко уморено, тъй като магнезият улеснява разграждането на въглехидратите в енергия. Тъмно зелените зеленчуци и пълнозърнестите храни също са добър източник на магнезий.

Естествено е за организма да почувства умора, която може да доведе до стрес. Но няма добра причина да замените естествените храни и здравословните практики с енергийни добавки и енергийни напитки. По-безопасно е да се даде на тялото тласък от енергия само от натурални съставки.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×