(NaturalNews)

Сладките газирани напитки са  едно от най-лошите неща, които можете да поставяте в тялото си, и изследвания продължават да подкрепят това твърдение.

Публикувано в Американски вестник по обществено здраве, това последно проучване за ужасите на безалкохолните напитки идва от Университета на Калифорния, Сан Франциско, с достатъчно смущаващи резултати, които могат да възпрат всекиго от ново отпиване на сиропираните, подсладени напитки.

Опитвайки се да определят дали газираните напитки ускоряват процеса на стареене на организма, учените са наблюдавали и оценявали над 5300 здрави възрастни, които са пиели подсладени напитки, диетични газирани и плодов сок в продължение на петгодишен период.

Участниците, на възраст между 20 и 65 години, не са имали история на диабет или сърдечно-съдови заболявания, според Национално допитване за здравето и храненето от 1999 до 2002, казват учените.

Било е открито, че сладките напитки са още по-невероятно нездравословни и опасни, отколкото се е смятало преди това, признават учените.

За да тестват връзката между сладките напитки и стареенето на клетките, изследователите сравняват консумацията на напитки на участниците с дължината на теломерите на левкоцитите или краищата на хромозомите. Колкото по-къси са теломерите, толкова по-малко може да се регенерира клетката, показващо ускорено стареене и повишен риск от болести и ранна смърт, съобщава CBS Сан Франциско.

Резултатите показват, че колкото повече от определен вид захарна напитка консумират участниците, толкова по-къси се оказват теломерите.

„Това откритие е тревожно, тъй като предполага, че газираните напитки може да ни застаряват по начини, с които дори не сме наясно“, казва един от водещите автори на изследването, д-р Елиса Епел, която е посветила пет години на експеримента.

Диетите на доброволците са били оценени с помощта на 24-часови диетични припомняния, докато са направени асоциации с помощта на многовариантна линейна регресия, за да се документира дължината на хромозома. Около 21 процента от участниците в проучването са пили до 600 мл газирани напитки на ден, което по изчисления на учените коства около четири и половина години от живота им.

След извършване на корекции за социално-демографски и свързани със здравето характеристики, изследователите заключават с 95% увереност, че подсладените със захар газирани напитки са свързани с по-къси теломери в това конкретно проучване.

Според докладите, учените не са били в състояние да направят „значителни“ връзки между консумацията на диетични газирани напитки и негазирани подсладени напитки с дължината на теломерите. Въпреки това, консумацията на 100-процентни плодови сокове е „незначително“ свързана с малко по-дълги теломери.

100-процентните плодовите напитки могат да бъдат полезни за здравето на човека, докато газираните сладки напитки вероятно са в ущърб на здравето в дългосрочен план.

Авторите признават, че не могат категорично да кажат, че пиенето на сладки газирани напитки е причината за по-къси теломери; въпреки това, предишни изследвания са доказали, че напитки, съдържащи захар изглежда ускоряват стареенето на клетките, съобщава Guardian Liberty Voice.

Докладът на изследователите заключава, че редовната консумация на подсладени газирани напитки може да повлияе за метаболитно заболяване и развитие чрез ускорено стареене на клетките, което показва, че други фактори може да са допринесли за скъсяване на теломерите и появата на болести.

„Мислим си, че можем да се разминем с пиене на много газирани напитки, стига да не наддаваме на тегло, но това показва, че има една невидима пътечка, която води до ускорено стареене, независимо от теглото“, казва д-р Епел.

Около 50 процента от американците все още пият сладки напитки ежедневно, докато приблизително един на всеки четирима казва, че консумира поне 200 калории само от напитки, според Харвардското училище по обществено здраве.

Професор Епел планира да извърши друго проучване, което ще следи навиците за сладки напитки на доброволци в „реално време“, преди да сравни резултатите със стареенето на клетките.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Julie Wilson

By admin

One thought on “Пиенето на газирани напитки бързо ускорява стареенето и води до ранна смърт”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *