(NaturalNews)

Ново проучване, публикувано в списание Хипертония на Американската Сърдечна Асоциация открива, че съществува вещество, което значително понижава високото кръвно налягане. Това не е ново лекарство на фармацията и е без странични ефекти. Това е просто малко количество сок от цвекло.

Изследователите установили, че хората с високо кръвно налягане, които пият около една чаша сок от червено цвекло дневно понижават кръвното налягане с около 10 (mm Hg). Учените обясняват в статията си, че количеството на консумирания сок от цвекло съдържа 0,2 грама на диетичен нитрат – това е приблизително същото количество нитрат като в голяма купа с маруля или приблизително две цвекла.

Та, какво общо има нитратът с кръвното налягане? Оказва се, че след като е консумиран, нитратът се преобразува в тялото на химикал, наречен нитрит и след това на газ азотен оксид. Веднъж попаднал в кръвта, азотният оксид разширява кръвоносните съдове, помага за притока на кръв и понижава кръвното налягане.

„Надеждата ни е увеличаването на приема от зеленчуци с високо съдържание на диетичен нитрат, като зелени листни зеленчуци или цвекло, да е начин на живот, който човек може лесно да използва, за да подобри здравето на сърдечносъдовата си система“, казва Амрита Ахлувалия, Ph.D., водещ автор на изследването и професор по съдова фармакология в Бартс и Медицинското Училище в Лондон.

Малко зеленчуков сок придава голям ефект върху здравето

Кръвното налягане се измерва с две граници – систолично кръвно налягане (горната граница) измерва налягането в артериите, когато сърцето бие, докато диастоличното кръвно налягане (долната граница) измерва кръвното налягане в артериите между ударите на сърцето.

В изследването са участвали осем жени и седем мъже, които са имали систолично кръвно налягане между 140-159 мм на живачен стълб (mm Hg), измерване, показващо високо кръвно налягане. Освен хипертония, никой не имал други медицински усложнения и не са приемали лекарства за кръвно налягане. Участниците са пили по 250 мл сок от цвекло или вода, съдържаща малко количество нитрат. След това кръвното им налягане се наблюдава през следващите 24 часа.

В сравнение с групата, пиеща вода с малко нитрат, участнците, които пиели сок от цвекло, имат понижено систолично и диастолично кръвно налягане. Това влияние върху кръвното налягане продължава дори след като нивата на циркулиращ нитрит в кръвта се връщат в предишните си нива, преди консумацията на сок. В действителност, положителният ефект е най-силно изразен 3-6 часа след пиене на сока, но продължава дори един ден по-късно.

В САЩ повече от 77 милиона възрастни са диагностицирани с хипертония – и високото кръвно налягане е основен рисков фактор за инфаркт и инсулт. Яденето на зеленчуци, богати на диетичен нитрат и други важни хранителни вещества, може да бъде достъпен и евтин начин за контролиране на кръвното налягане, казва д-р Ахлувалия в изявление пред медиите.

Това не е единственото изследване, което показва, че червеното цвекло има здраве-защитни свойства. Едно изследване, публикувано в Азотен Оксид: Биология и Химия, на рецензиран вестник на Nitric Oxide Society от учени в Wake Forest University’s Translational Science Center открива, че цвеклото увеличава потока на кръвта и помага на кислорода да достигне специално до места в тялото, където липсва кислород – включително мозъка – и може да помогне на хората с деменция.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sherry Baker

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *