Пластмасови бутилки ENSO: Разлагат се в сметищата и стават за рециклиране!

(NaturalNews)

Всяка година повече от 100 милиарда пластмасови бутилки се изхвърлят в сметищата, където разграждането им може да отнеме стотици или дори хиляди години. В много случаи тези пластмасови бутилки никога не се разграждат напълно, тъй като традиционните пластмасови материали са негодни за консумация на почвените микроорганизми, които отговарят за извършване на разлагането. Но компания за пластмаси от Аризона е разработила естествено решение, правейки обикновените пластмасови бутилки напълно биоразградими и много по-благоприятни за околната среда.

Компанията е известна като пластмаси ENSO и изглежда, че нейните продукти са революционни, доколкото се отнася за пластмасова технология. Не само, че производителите на пластмаси могат лесно и безпроблемно да интегрират Enso решенията в съществуващите технологии без да променят трайност, срок на годност, и външния вид на своите продукти, но също могат да разчитат на факта, че всички пластмасови продукти ще са напълно разградими и няма да нарушат или да замърсят съществуващите потоци за рециклиране.

Как действа? Според компанията, патентована смес от органични материали и полимерни носители променят състава на стандартните пластмасови компоненти, което ги прави по-привлекателни за милиарди микроорганизми, които се срещат в природата. Когато сместа ENSO се смесва с тези пластмасови компоненти по време на производството, крайният продукт изглежда, чувства се и работи по същия начин като традиционните пластмаси, с изключение на факта, че са напълно биоразградими.

Компанията обяснява за своя продукт: „ENSO се състои от органични материали, целящи да привлекат микробната активност“. „Тези микроорганизми при потреблението на материалните Enso отделят ензими, които отслабват и деполимеризират пластмасата. Крайният резултат е биогазове и инертен хумус.

Независими тестове показват, че пластмасите Enso се биоразграждат значително само след няколко месеца в сметищата

Според независими тестове се открива, че при оптимизирани условия ENSO пластмасите се биоразграждат  близо 25% само за 160 дни. Това е забележително, тъй като типични пластмасови бутилки до голяма степен остават непроменени в депата за години и години. А най-хубавото е, че подсилена с ENSO пластмаса се превръща във вид почвена тор в резултат на природното разлагане.

„За разлика от конкурентните продукти, ENSO ускорява естественото биоразграждане на пластмаси в биологично активни сметища и анаеробни изгниватели, потвърдено от независими сертифицирани лаборатории, които използват международно признати методи за тестове“, добавя компанията.

Подобни конкурентни продукти включват пластмаси от оксо-разградими добавки и царевична полимлечна киселина (PLA), и двете от които могат да бъдат проблематични. Първите са податливи на разграждане на светлина и кислород, това би могло да създаде проблеми от замърсяване с опасни тежки метали. А следващите могат да намалят физическите свойства на пластмасите и струват повече от традиционните полимери.

ENSO, от друга страна, е уникална в това, че не променя желаните характеристики на пластмасите по време на тяхната употреба, но напълно трансформира въздействието върху околната среда на пластмасите след разграждане. И за разлика от много други пластмасови технологии, подсилени с ENSO пластмаси могат да се рециклират като всеки друг стандарт пластмасови продукти и не се биоразграждат в инвентар или на рафта.

За да научите повече за ENSO, посетете: http://ensoplastics.com/

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *