мебели-всекидневна-стая-дивани

Вашият дом трябва да бъде място, където можете да се отпуснете и да си починете, но знаете ли, че вашите мебели могат да съдържат различни токсини?

Дори чисто новото обзавеждане може да бъде пълно с токсични химикали, използвани в различни „безобидни“ функции. Тези съединения, които правят мебелите удобни за пренощуване, принадлежат към летливи органични съединения (ЛОС) – клас химикали.

ЛОС са съединения, които действат като токсични газове. Те могат да замърсят въздуха и след като са вдишани, могат да причинят негативни странични ефекти като дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, загуба на координация и гадене. „ЛОС могат дори да навредят на черния дроб, бъбреците и централната нервна система. Някои ЛОС могат също да причинят рак.

По-долу са изброени някои от различните токсини, които могат да се намерят в мебелите.

 1. Ацеталдехид – химикал, използван в парфюмите за миризмата на „новия автомобил“ или „новата мебел“, полиестерните смоли, боите, в производството на каучук и за производството на дъбилни агенти.
 2. Бензен – бензенът може да се намери в детергенти и бои, които могат да се използват върху вашите мебели. Използва се и като разтворител за восъци, смоли и пластмаси, които се използват за производство на мебели.
 3. Формалдехид – безцветен химикал със силна миризма. Формалдехидът често се среща в пресовани дървесни продукти, лепила, шперплат, тъкани и покрития за различни продукти.
 4. Хексабромоциклододекан (HBCD) – HBCH принадлежи към категория токсични продукти за забавяне на горенето.
 5. Перхлоретилен – обикновено се използва за сухи почистващи се платове и обезмасляване на метали.
 6. Перфлуороктанатна киселина (PFOA) – често се използва, за да направи килимите, кожите и тапицерите водоустойчиви и устойчиви на петна.
 7. Фталати – клас химикали, използвани в различни продукти, фталати се използват за подови плочки, тапицерия за мебели, подложки за килими и опаковки за различни продукти.
 8. Полибромирани дифенилни етери – това са допълнителни забавители на горенето, класифицирани в клъстер, тъй като съдържат няколко химични комбинации. Те изливат от пени, пластмаси и тъкани. Те могат да замърсят въздуха и да се натрупват в околната среда.
 9. Трихлоретилен – ЛОС, използван като разтворител за химическо чистене и обезмасляване на метали.
  Винил ацетат – химикал, използван за производство на поливинил, лепила, бои, филми и лакове.

Премахване на токсините от вашите мебели

Ето как да премахнете или намалите нивата на токсините от мебелите си:

 • Почистватели на въздуха и фотокаталитични филтри за почистване на въздуха – висококачественият въздушен филтър може значително да намали опасните химикали, които се отделят във въздуха от вашите мебели.
 • Сода за хляб – много ЛОС са кисели така, че може да използвате сода за хляб, която е алкална. Содата може да улавя вредни газове и да осигури известно облекчение. Поръсете сода за хляб на мебелите си или върху килимите. Нека содата да стои за известно време, след това да почистете мебелите или килимите с прахосмукачка.
 • Филтри с активен въглен – използвайте филтър с активен въглен, за да премахнете някои ЛОС във въздуха. Винаги сменяйте филтрите, за да постигнете максимална ефикасност.
 • Домашни растения – няколко разновидности на домашни растения може да помогнат за абсорбиране на химикалите във въздуха. Опитайте Хемиграфисът (Hemigraphis alternata), английски бръшлян, лилаво сърце, папрат и восъчни растения, всички те имат невероятни възможности за филтриране на въздуха.
 • Вентилация и „изгаряне“ – след като купите нови мебели, оставете ги на „въздуха“ на вашата тревна площ в двора. Това позволява бързото изпаряване на химикалите от мебелите. Това няма да елиминира напълно ЛОС, но може да помогне.

Освен, следването на съветите по-горе, можете също така да минимизирате токсините във вашия дом, като се отървете от всички токсични почистващи продукти, които притежавате. Заменете ги с екологични продукти, които можете да закупите от био магазините.

Можете дори да направите свои собствени почистващи продукти. Опитайте с оцет и вода за естествен дезинфектант и обезмаслител. Содата за хляб с малко карамфилово масло може да ви дезинфекцира банята.

Уверете се, че вашият дом също е добре вентилиран. Редовно проветрявайте помещенията, за да предотвратите натрупването на химикали.

Почти невъзможно е да се премахнат всички токсини във вашия дом, но тези съвети могат да помогнат за намаляване на експозицията.

 

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×