Дете-купа-бонбони

(NaturalNews) Според Daily Mail: Нов доклад от Университета по медицина Еймори в Атланта, Джорджия, установява, че повече от шест чаени (не супени) лъжички захар на ден е „опасно“ за здравето на децата.

Разкритията са тревожни, предвид факта, че повечето деца днес консумират много повече захар, отколкото новата препоръка в този скорошен доклад. Последиците за здравето от консумацията на твърде много захар може да бъдат тежки, причинявайки хронични заболявания и заболявания като диабет и затлъстяване.
Освен това, изследвания показват, че претоварването със захар може да доведе до увреждане на сърцето и мозъка, които засягат когнитивните функции и психологическото благополучие. Учените, участващи в изследването, казват, че  често родителите са объркани за това колко захар е твърде много за децата им.

Свръхпотреблението на захар застрашава здравето на децата, твърдят учени

„Налице е липса на яснота и консенсус по отношение на това колко добавена захар се счита за безопасна за децата, поради това захарите остават често добавена съставка в храни и напитки, и цялостното потребление от деца остава високо – типичното американско дете консумира около три пъти повече от препоръчаното количество добавени захари „, казва професор по педиатрия д-р Мириам Вос.

Шест супени лъжици захар се равняват на един малък шоколад и по-малко от кутийка с газирана безалкохолна напитка, като само безалкохолните напитки съдържат по-малко от 10 чаени лъжички, според доклада.

Това означава, че ако детето ви консумира една кутийка с безалкохолна напитка в течение на деня, то вече превишаваща препоръчителната граница. Повечето деца, с изключение на тези, родени от супер съзнателни, здравословни майки, консумират не само една кутийка безалкохолна напитка, но също и много сладки закуски.

Диаграма, публикувана от Daily Mail, дава ясна перспектива точно колко захар има в популярните бонбони и напитки.

Децата, които пият само една кутийка от повечето безалкохолни, вероятно надвишават препоръчителната доза захар

Например, един нормален размер Snickers бар съдържа около 27 грама захар, или приблизително 7 ч.л., а Milky Way съдържа около 8.75 чаени лъжички. Една кутийка Sprite съдържа около 8.25 ч.л., докато Mountain Dew съдържа около 11.5 чаени лъжички.

Съгласно най-новите изследвания на базата на рецензирани данни, ако детето ви пие кутийка безалкохолна напитка и яде шоколадче в един ден, по същество здравето му е в опасност. Изследователите допълват, че деца под двегодишна възраст не трябва да имат каквито и да е добавени захари в диетата си.

Проучването посочва, че една чаена лъжичка захар е равна на 4 грама, и следователно шест лъжици се равняват на 24 грама, което се равнява на около 100 калории.

Според Националния институт по здравеопазване, деца на възраст между четири и осем не трябва да надвишават консумацията на повече от три чаени лъжички захар на ден или 12 грама, а тези на девет години или по-възрастни не трябва да приемат повече от осем чаени лъжички.

„Целевата ни препоръка е една и съща за всички деца на възраст между две и 18 години, за да я опростим за родителите и защитниците на общественото здраве“, казват изследователите от Университета Еймори в опит да опростят препоръките за прием на захар.

Те добавят, че яденето на шест чаени лъжици или по-малко добавена захар на ден е постижима цел.

„Децата, които ядат храни, натоварени с добавени захари, ядат по-малко здравословни храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти, които са добри за здравето на сърцето им“, казва проф. Вос.

„Ако детето ви яде точното количество калории, за да постигне и поддържа здравословно телесно тегло, не остава много място в техния хранителен ‘бюджет’ за храни боклуци с ниска стойност, където се намират повечето добавени захари.“

Изследването е публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация Circulation.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Samantha Debbie

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×