(NaturalNews)

Последни препоръки на Американската сърдечна асоциация и Американския колеж по кардиология разширяват употребата на лекарства, понижаващи холестерола, като наблягат на продължаващото разчитане на лекарства за лечение на симптоми на сърдечно-съдови заболявания от медицинската общност. Тази препоръка идва въпреки достатъчното доказателства в подкрепа на ефективността от промени в начина на живот и храненето. Черният шоколад и какаото са страхотни примери за обикновени храни, които могат да имат голямо влияние върху благосъстоянието, а в този случай на здравето на сърцето.

Катехините са ключът

Храните, свързани с показатели за добро здраве, като например по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ), кръвно налягане или холестерол, обикновено имат добра концентрация на антиоксиданти, които са от съществено значение за неутрализиране на свободните радикали и предотвратяват възпалението.

Шоколадът съдържа два вида антиоксиданти, катехини и епикатехини, които са свързани с редица благоприятни резултати, свързани със здравето на сърцето. Всички шоколади имат катехини, но тъмният шоколад има значително по-висока концентрация. Например, 100 г тъмен шоколад има 12 милиграма катехини, докато млечният шоколад има само 2.1 милиграма. Същото парче тъмен шоколад има 41,5 милиграма епикатехини, към само 6,3 милиграма в млечния шоколад. Зелен чай, ябълки, черно грозде и череши също съдържат епикатехини, но доста по-малко, отколкото черния шоколад.

Шоколад и индекс на телесната маса

Индексът на телесната маса (ИТМ) може да бъде предиктор на риск от сърдечни заболявания и по-ниските резултати са били свързани с консумация на шоколад при възрастни и юноши.

В опит да се определи дали калориите в шоколада ще бъдат компенсирани от неговите ползи за здравето, учените изследвали група от над 1 000 възрастни между 20 и 85-годишна възраст, които нямали известни доказателства за сърдечно-съдови заболявания, диабет или висок LDL холестерол. Резултатите показали, че хората, които ядат повече шоколад, ядат повече калории, но все пак имат по-ниски резултати на ИТМ. Резултатите се поддържат дори при контролиране на други съпътстващи фактори, като нива на активност.

Сходни резултати са били намерени в изследване с подрастващи, проведено през 2013 година. Използвайки данни, събрани за проучване на европейски подрастващи между 12 и 17 години, изследователи разглеждали връзката между приема на шоколад, ИТМ и две други мерки за мазнините в тялото. Резултатите показали положителна корелация между консумацията на шоколад и намаляване на общата и централната телесна мазнина, докато се контролират нивата на активност и други съпътстващи фактори.

Шоколад и кръвно налягане

Контролът на хипертонията е друга част от сърдечния здравен пъзел, който често се обработва с лекарства, въпреки че доказателства поддържат ефективността на промени в храненето.

Доклад от 2010 г., базиран на мета-анализи от 15 квалифицирани проучвания, демонстрира връзка между шоколад и кръвното налягане. Използвайки сборни данни от тези изследвания, учените заключават, че тъмният шоколад или какаото предизвикват умерено, но статистически значимо намаляване на кръвното налягане, в сравнение с контролите.

В друго проучване, проведено през 2011 г., 16 пациенти с предварителна хипертония получават тъмен шоколад в продължение на 15 дни, докато контролна група консумирала бял шоколад. И двете групи показват понижение на кръвното налягане, но групата с тъмния шоколад имала значително по-голям спад в систоличното кръвно налягане, в сравнение с контролната група. Азотният оксид, който е от съществено значение за поддържане на нормално кръвно налягане, също се повишава при групата с тъмен шоколад.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Celeste M. Smucker

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×