(NaturalNews)

Бъбреците са едни от най-жизненоважните и подценявани органи в нашето тяло. Всеки ден те филтрират около 200 литра кръв, отсявайки около два литра отпадъци и води, които тялото ни отделя като урина. Поддържането на бъбреците здрави и функциониращи на високо равнище е от първостепенно значение за един здравословен начин на живот. Основни билки като златник (енчец), листа от мечо грозде и коприва работят заедно за подобряване здравето на бъбреците и пикочните пътища.

Бъбреците функционират, за да отделят токсини чрез урината и да балансират нашите електролити (натрий, калий, калций, магнезий, хлорид и фосфор) и нивата на аминокиселини. Те са особено важни за ефективно отстраняване на амоняк, който е силно токсичен и разрушаващ за мозъчната тъкан.

Бъбречни проблеми:

Бъбреците могат да се повредят и отслабнат поради хронични възпалителни процеси в организма. Най-често срещаните проблеми, които разрушават тъканите на бъбреците са диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване и хронични инфекции.

Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН), което се счита за аномалия в бъбречната функция или уриниращата функция в продължение на три месеца или по-дълго, става все по-разпространена през последните 10 години. В момента ХБН се счита за деветата водеща причина за смърт в САЩ.

Повечето хора не знаят за здравето на бъбреците си, докато не стане твърде късно. Това е така, защото симптомите при бъбреците често идват твърде късно. Повечето експерти смятат, че симптомите на бъбречни заболявания не се появяват, докато не се загуби 60-70% от бъбречната функция.

Предупредителни признаци на бъбречни проблеми:

 • Хронично високо кръвно налягане
 • Диабет
 • Наднорменото тегло/затлъстяване
 • Проблеми с кръвообращението
 • Лоша диета
 • Периодични камъни в бъбреците
 • Инфекции на пикочните пътища и бъбреците
 • Хронична употреба на алкохол или пушене
 • Хронично използване на НСПВС (Тайленол, Аспирин, Адвил)
 • Болкоуспокояващи лекарства
 • Множество антибиотични предписания
 • Високи нива на С-реактивен протеин (CRP)

 

Златник (енчец)

Златникът е бил използван в Европа от векове за лечение на възпаление на пикочните пътища и предотвратяване и лечение на бъбречни камъни. Енчецът е ключова съставка в много традиционни чайове, използван за промиване на камъни в бъбреците и спиране на възпалителни заболявания на пикочните пътища. 

Златникът е показан, че притежава диуретични, антиоксидантни и адстрингентни свойства. Той е бил използван за лечение на хронични бъбречни заболявания и цистит, както и повечето проблеми с пикочния тракт. Съединението сапонин в енчеца е много ефективно срещу инфекции Кандида и Е. коли, които са общи фактори за инфекции на пикочните пътища и бъбреците.

Листа от мечо грозде

Листата на този малък храст са използвани като билкова народна медицина в продължение на векове, като лек диуретик и адстрингентно, както и при лечение на всички форми инфекции на бъбреците и пикочните пътища.

Доказано е, че е особено ефективно срещу Е.коли и Кандида, които са двете най-чести причинители на инфекции на пикочните пътища, бъбречни инфекции и интерстициален цистит. Глюкозидът арбутин до голяма степен не се променя, преминавайки през тялото и се отделя чрез бъбреците. По време на неговото отделяне, арбутинът упражнява антисептичен ефект върху уринарната лигавица.

Мечото грозде може да помогне за намаляване на натрупванията на пикочната киселина и облекчаване на болката от камъни в пикочния мехур чрез укрепване и придаване на тонус на пикочните пътища. Мечото грозде съдържа алантоин, който помага за успокояване, засилване и стягане на раздразнени и възпалени тъкани. 

Листа от коприва

Въпреки че, коренът от коприва се използва за лечение на проблеми с простатата, листата се използват за успокояване и лечение на инфекции на пикочните пътища и проблеми с бъбреците. Копривата съдържа биологично активни фитохимикали, които са отговорни за нейните имунно-подкрепящи и успокояващи свойства. Те включват основни полизахариди, които активират имунната система и подобряват способността ѝ да се бори с инфекциите.

Копривата също е богата на растителни стероли, лигнани и флавоноидни антиоксиданти, които поддържат клетъчните стени на пикочния мехур и бъбреците. Тези хранителни вещества намаляват възпалителните простагландини и увеличават обема на урината, за да се отмият бактериите и токсините от уринарния тракт. Това също така помага за предотвратяване и лечение на камъни в бъбреците.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *