(NaturalNews)

Изследователи смятат, че витамин D3 действа като защита против застаряването на мозъка и повишава паметта и познавателните функции. Смята се, че това става с повишаване на нивата на защитни антиоксиданти, увеличаване на ключови хормони и подтискането на хиперактивната имунна система, която може да възпали неврологични вериги. Заредете мозъка си със слънце, за да функционира максимално познаватено. Слънцето осигурява на тялото съществено въздействие чрез UV радиация. UV радиацията дава сигнал на молекула върху кожата (7-дехидрохолестерол), да се превърне в активната форма на витамин D3 (холекалциферол) в организма.

Витамин D е повече хормон, отколкото витамин

По функция витамин D прилича повече на хормон, отколкото на витамин. Хормоните са химически посланици, които взаимодействат с клетъчните рецептори, да произвеждат специфични биологични реакции. Калцитриол, активната форма на витамин D, е може би най-мощният хормон в тялото. Той има способността да активира повече от 2000 гени (около 10% от човешкия геном).

Витамин D рецепторите се намират из цялата централната нервна система и критичните региони на мозъка, включително на хипокампуса. Изследователите са заключили, че витамин D активира и деактивира ензими в мозъка и цереброспиналната течност, които са включени при растежа на нервите, синаптичната плътност и синтеза на невротрансмитера.

Доказано е още, че Витамин D3 стимулира продукцията на глутатион в невронните клетки и ги предпазва от увреждане, причинено от оксидативен стрес. Витамин D помага за модулиране на имунната система да намаля възпаленията в тялото.

Витамин D увеличава познавателните функции

Проучване от 2009 г., водено от учени от Университета на Манчестър (University of Manchester) в Англия, които разглеждат нивата на витамин D и познавателното действие при повече от 3100 мъже на възраст от 40 до 79 години от осем различни Европейски страни. Данните показват, че тези хора с по-малки нива на витамин D, са с по-бавна познавателна дейност.

Недостигът на витамин D е сегашната епидемия в нашето общество, засягаща 90% от населението на света. Според експертът по витамин D,  Майкъл Холик (Michael Holick), „Ние смятаме, че дефицитът на витамин D е най-често срещаното медицинско състояние в света.“ Ясно е, че повечето хора не са изложени достатъчно на здравословна слънчева светлина.

Недостатъкът на витамин D усилва процеса на мозъчна дегенерация

Проучване от 2010, публикувано в (Archives of Internal Medicine), показва, че при тези, които са с дефицит на витамин D, е 42 процента по-вероятно да имат нарушения в познавателните способности. В същото време тези, които са с още по-голям дефицит на витамин D, са с 394 процента по-голяма вероятност да имат нарушения в познавателните способности.

„Коефициентът на нарушения в познавателните способности се увеличава, когато нивата на витамин D спадат“, казва авторът на изследването David Llewellyn. „Като се има предвид, че и двете –  витамин D дефицитът и деменцията – са често срещани по целия свят, това е основен здравен проблем на обществото.“

Съвети за здравословно излагане на слънце и производство на витамин D

При излагане на слънце, трябва да се произвеждат около 10,000-20,000 IU на витамин D3. Това са идеалните норми. Това зависи от на частите на тялото, изложени на слънце, силата или ъгъла на слънцето и цвета на кожата.

Това е приблизителното време за всеки отделен тип кожа, и от колко излагане на слънце се нуждае, за да получи подходящите 10,000-20,000 IU, като се има предвид, че най-малко 60 на сто от тялото е изложено
на слънчева светлина. Това е еквивалент на умишлени слънчеви бани. Те трябва да получат тази сума най-малко три пъти седмично, с цел пълно оптимизиране на нивата на витамин D3.

1. Светла кожа = 15-20 минути на ден
Мургава кожа = 25-30 минути на ден
Тъмна кожа = 40-45 минути на ден

2. Използвайте кокосово масло, алое вера и / или екстракт от зелен чай, като овлажнител на кожата преди и след излагане на слънце, за да добавите антиоксидантна защита.

3. Ако достатъчно слънчева светлина  не е на разположение или постижима, взимайте добавки с 8,000-10,000 IU витамин D3 дневно.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×