За някои, получаването на добър нощен сън е лесно, докато за други, това е много трудно, дори и с помощта на всякакви средства. Има рискове за здравето, които идват е с двете – твърде много и твърде малко сън. Деменция, болест на сърцето, диабет и затлъстяване са рискове, свързани с това. Позицията, в която спите може да помогне, но също може и да играе роля при получаването на в киселини, бръчки и дори хъркане.

Спане по гръб

Плюсове: Това е чудесно за гръбнака и врата, защото  гърбът е изправен. Матракът е предназначен за спане на гръб, така че той се използва в пълния си потенциал. В идеалния случай се спи без възглавница, оставяйки врата в неутрална позиция. Спането цяла нощ с лицето нагоре води до по-малко бръчки по лицето с течение на времето.

Минуси: Гравитацията принуждава основата на езика да застава на пътя на дихателните пътища, което води до хъркане, защото той пречи на дишането. Спането на гръб също е свързано с много сериозна сънна апнея. Поддръжка на гръбначния стълб не винаги води до най-добрия нощен сън и проучване е показало, че хората, които не се наспиват добре са отбелязали, че спят по гръб.

Спане на една страна

Плюсове: Спането на лявата страна по време на бременност е добре както за майката, така и бебето, защото това отнема натиска на гърба. Спането на една страна също може да облекчи киселинен рефлукс и киселини в стомаха. Това е най-популярната позиция за спане, но тъй като спането се случва, когато сме в безсъзнание, е трудно да се докаже това със сигурност.

Минуси: Спането на една страна може да окаже натиск върху стомаха и белите дробове, но редуване на страните може да попречи на това. Такава позиция може да доведе до изтръпване на ръцете, поради ограничено движение на кръв. Изтръпванто на ръцете с течение на времето ще се отрази негативно върху мускулите и нервите. В това положение рамото подкрепя много от теглото на тялото, което свива мускулите на врата и раменете.

Спане по корем

Плюсове: Това облекчава хъркането, както и някои случаи на сънна апнея.

Против: Това е известно като най-лошата позиция за спане. Изравнява кривата, която се среща естествено в гръбначния стълб, което води до болка в кръста, както и натоварва врата. Възможно е да се използват възглавници, за да се привикне постепенно да се спи на една страна. Ако болки ниско в гърба са проблем, поставете възглавница под бедрата и долната част на корема, за да се повиши долната част на гръбначния стълб.

Матраци от мемори пяна

Ако изпитвате болки без значение в каква позиция сте избрали да пренощувате, матраците от мемори пяна може да помогнат за облекчаване на болки в гърба. Те може да намалят напрежението, прилагано в определни точки на тялото по време на сън, и да помогнат за облекчаване на болки и страдания.

 

Автор: Sasha Brown

Източник: http://blogs.naturalnews.com/sleeping-posture-can-greatly-affect-health-better-worse/

Напиши коментар

Добави обява

×
×