(NaturalNews) Пролетта е във въздуха, което означава, че сладките есенции от цъфтящи, листни зеленчуци и други пресни растения са наблизо. Но за някои хора, присъединявайки се към това с техните собствени растителни или билкови градини, може да звучи твърде смущаващо или те просто не са сигурни точно откъде да започнат. Ако това се отнася и за вас, следните съвети ще ви помогнат да създадете своя собствена реколтата от собствения си заден двор.

Билките са сред най-лесните градински растения, растящи през лятото, тъй като те обикновено се развиват най-добре с много излагане на слънце. Те могат също така да се отглеждат на гъсто в малки пространства, което ги прави предпочитан избор за хора, които живеят в апартаменти или нямат достатъчно място. Само с няколко квадратни метра, производителят може да поддържа пълен набор от билки с много по-малко усилия, отколкото може би си мислите.

Направете билковата си градина близо до кухнята

Ако имате дори малко открито пространство, изграждането на една билкова градинка близо до вашата кухня ще ви улесни много. Дали това е съвсем малко пространство по стената на къщата или дори само няколко саксии, струпани заедно пред задната врата, могат да свършат работа.

Друг отличен избор е да засадите билките в саксии, които да поставите директно в кухнята си. Просто се уверете, че ги поставяте на място, където ще получават директна слънчева светлина най-малко по половин ден. Засаждайте билки, които планирате да използвате най-много.

Изберете едногодишни и многогодишни растения

Знаейки кои билки растат непрекъснато година след година и кои трябва да бъдат засаждани на годишна база също е важно. Много от най-популярните билки, включително  босилек, копър, кориандър и кимион са едногодишни, което означава, че те растат само в рамките на един сезон на растеж. Многогодишните билки като лавандула, мента, риган, розмарин, мащерка са склонни да живеят в продължение на няколко години.

Тяхната зеленина умира през есента, но корените презимуват и възобновяват растежа си следващата пролет. Има и такива, които растат в продължение на две години, след което в края на втория сезон формират семена и умират.

Изберете дизайн

Някои билки ще растат по-добре, когато са групирани заедно с други билки от същия вид. Едногодишните, които изискват оптимални почвени условия и редовно поливане, както и по-топлото време, може да се посадят заедно или в една и съща саксия. Многогодишните, от друга страна, могат да бъдат засадени по краищата на цветни лехи или в други области, тъй като те  изискват по-малко грижи.

Билки като градински чай и розмарин, например, изискват малко поливане и е добре да са заедно. Билки като мента и маточина е най-добре да растат сами, далеч от растения, освен ако не искате постоянна битка помежду им.

Източник: http://www.naturalnews.com/045015_helpful_tips_herbs_home_garden.html#ixzz31THBaW3S

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

 

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *